Det er 150 år siden, at Vinde Helsinge Friskole blev grundlagt. Det fejres søndag d. 17/9

Danmarks 3. ældste friskole har fødselsdag. Skolen består i dag af friskolen og Vestsjællands Idrætsefterskole. Den ligger mellem Gørlev og Reersø og i længderetningen mellem Kalundborg og Slagelse.

Den nye grundlov åbnede mulighed for at åbne friskoler. I midten af 1860’erne startede der derfor mange friskoler landet over. Mange oprettedes på det grundtvigske menneskesyn og de koldske skoletanker.

I efteråret 1867 blev Kristen Kold inviteret til Vinde Helsinge af en gruppe forældre for at fortælle om muligheden for at starte en friskole. Han havde en ung lærer med, og allerede dagen efter startede Vinde Helsinge Friskole.

De første år blev børnene undervist på de forskellige gårde på egnen. I 1874 fik skolen egen bygning på Vinde Helsingevej, hvor skolen stadig ligger den dag i dag.

Lærer Niels Andersen skriver om efterskolens start i 1890: “Som tiden gik, erfarede jeg, at de velbegavede børn i 12-års alderen  ikke kunne nå stort videre, sådan som skolen var indrettet med to klasser. Derfor kom tanken om en fortsætterskole med udvidet undervisning for de fremmeligste børn fra 12 til 14 år.”

Det blev starten på Vinde Helsinge Efterskole, fra 2012 Vestsjællands Idrætsefterskole, som i dag er den ældste efterskole på Sjælland.

Der er pt. 190 elever i friskolen og 116 elever på efterskolen.

Skolen ligger på Vinde Helsingevej 41, 4281 Gørlev.

Jubilæumssøndagen er fra kl. 11.00 – 15.00. Alle er velkomne.

Foto: Vinde Helsinge Friskole