Detailhandel er for alvor i gang med en transformation. Forbrugerne handler mere digitalt, og store udenlandske detail-giganter som Amazon skaber helt nye standarder for handel. Især de små fysiske butikker er under pres i denne udvikling, for de har hverken råd eller kapacitet til selv at skabe den rette digitale tilstedeværelse.

Sorø turistforening så denne udfordring i 2016 og skabte derfor en fælles platform, hvor de lokale butikker kunne samles i et digitalt fællesskab, samt en fælles webshop for alle byens butikker blev skabt med navnet ‘ShopSorø.dk’.

De har indset, at der for at overleve er behov for et endnu større fællesskab. Derfor tog Anja Finderup og Thomas Graulund-Jensen fra ‘ShopSorø’ kontakt til næstformand i Kalundborg handelsforening – Keld Haapanen med denne ide.

De besluttede sammen at omdanne foreningen til ShopSjælland.dk med en vision om, at alle små virksomheder og producenter i Vestsjælland skal samles.

Billede: ShopSjælland

“I den globale verden kan vi ikke længere kæmpe by mod by”, udtaler Keld Haapanen. “Vi må stå sammen i kampen om kunderne. Dels skal vi sikre, at borgerne lægger deres handel i nærområdet, og dels skal Vestsjælland sælge varer til resten af Danmark.”

Så det skal være slut med at se nabobyen som konkurrent. Konkurrencen ligger et helt andet sted og tager for alvor fart, når ‘Amazon.com’ melder sin ankomst til Danmark. Et stærkt fællesskab, der sammen har kræfter til at gøre sig bemærket online, er løsningen, mener Keld Haapanen.

ShopSjælland er en nonprofit-forening, som ejes af alle dem, der melder sig ind. Der er 750 detailbutikker og 18 gårdbutikker i Vestsjælland. “Vi forventer, at 200 vil indgå i det digitale fællesskab”, fortæller Anja Finderup.

Da alle etableringsomkostningerne er betalt, vil det være meget billigt for en butik eller lokal producent at være med. Anders Baagland, som selv har drevet elektronik butik i Jyderup, er ansat som konsulent til at sikre, at målet nås. I de kommende måneder vil der blive afholdt en række informationsmøder i lokalområderne.

Kontaktpersoner:
Keld Haapanen Tlf: 28359373
(Direktør i Kalundborg Brugsforening, Næstformand Kalundborg Handelsstandsforening)

Anja Finderup: Tlf: 22541156
(Indehaver Guldregn i Sorø, Formand for ShopSorø)

Anders Baagland Tlf: 40161606
(Koordinator ShopSjælland)