Temadagen ’Helt Normalt’ ruster kommunens unge til mødet med ungelivets udfordringer. Fokus er på kriminalitet og flertalsmisforståelser, og alle skoler kan få besøg.

Flertalsmisforståelser, risikoadfærd, nikotin, alkohol, kriminalitet, seksualitet og grænser er blot nogle af de emner, temadagen Helt Normalt? tager op med de unge mennesker i skolernes 7. og 8. årgange. Formålet med dagen er blandt andet at arbejde med de unges sociale overdrivelser og de flertalsmisforståelser, der kan opstå i ungelivet. Og så får eleverne også viden om nikotinpåvirkning og de konsekvenser ungdomskriminalitet har. Helt Normalt? er et samarbejde mellem kommunens fagprofessionelle, Headspace og Midt- og Vestsjællands Politi, og i løbet af temadagen, tager fagfolkene eleverne med på fire forskellige dialogbaserede workshops.

Torsdag fik 7. og 8. årgang på Skolen på Herredåsens besøg af Helt Normalt?, og en af de workshops, eleverne besøgte, står sundhedskonsulent Tanja Tang Jensen for. Her har hun fokus på elevernes sundhedsvaner, flertalsmisforståelser og de påvirkninger nikotin og alkohol har på de unges hjerner:

”Denne her indsats er vigtig, både fordi de unge bliver korrigeret i nogle af de misforståelser, de kan have i forhold til deres klassekammerater og andre unges adfærd, men også fordi de får vigtig viden med sig fra disse workshops. I min workshop taler jeg også en del ind i de konsekvenser, der kan være ved at bruge nikotinprodukter og drikke alkohol, når man er ung, og hjernen ikke er færdigudviklet”.

Dialogen er vigtig

For at sikre, at temadagen ikke bliver et langt foredrag, er tid til dialog og spørgsmål fra de unge vigtige. Det gælder eksempelvis i workshoppen afholdt af SSP-medarbejder Jacob Hammershøi, der ud over at gøre eleverne klogere på hvidvask også fortalte om nogle af de love, man kan komme til at bryde, når man shopper på nettet:

Det er meget vigtigt, at vi har en dialog med de unge om emnerne. Både så de kan få svar på de spørgsmål, de brænder inde med, men også så de ikke føler, at vi kun belærer dem om emnet. Et eksempel på det vi taler med dem om, er farerne ved at bryde våbenloven, når man handler på nettet. Vi har set, at nogle unge har købt rigtige knive på nettet, der ligner knive eller dolke fra computerspil, og at de altså uden at vide det har brudt våbenloven. Så derfor er det vigtigt, at vi er ude og fortælle om de risici, der kan være ved at handle på nettet”.

Informationen om det farlige ved nethandel er gavnlig og kærkommen, fortæller Laura, der går i 8.b på skolen: ”Jeg synes, det er rart at have fået information om, hvad der kan være ulovligt. Det er godt at vide det, så vi ikke ender i en dum situation”, og Klara fra samme klasse er enig:

Ja, for det kan jo være, at man kommer til at gøre sådan noget uden, at det var med vilje, fordi mange nok ikke tænker over, at det kan være ulovligt”. Den nye viden om de mulige risici ved at handle på nettet, har også sat tankerne i gang hos klassekammeraten Selma, der nu vil være ekstra opmærksom, når hun køber varer online: ”Det gør, at man kommer til at tænke sig om en ekstra gang, når man handler på nettet. For vi har også hørt politiet fortælle, hvilke konsekvenser det kan få, hvis man har pletter på sin straffeattest, og at man så måske ikke kan få det job, man gerne ville have”.

Godt samarbejde på tværs

Når Helt Normalt? besøger skolerne i Kalundborg Kommune deltager mange forskellige fagligheder fra kommunens fagcentre, og det betyder, at samarbejder og nye praksisser kan spire og udvikle sig, fortæller Jacob Hammershøi:

Det er dejligt, at skolerne bruger os og de tilbud, vi kommer med. Vi har rigtig, rigtig mange gode og dygtige fagfolk her i kommunen, der gør et super godt stykke arbejde. Derfor giver det rigtig god mening, at vi samles i fællesindsatser, der rykker noget hos eleverne og for skolerne. For på den måde bliver vi og skolerne bedre til at bruge hinanden til gavn for alle unge i kommunen”, forklarer han, og det kan Tanja Tang Jensen kun være enig i: ”Det er en fornøjelse at arbejde med dygtige folk på tværs af kommunens fagcentre og politiet – der opstår altid nye og gode idéer på sådan nogle dage som disse”, afslutter hun.

Pressefoto