Der er stor tilslutning til årets Sommerskole for elever med synshandicap på Synscenter Refsnæs. Mange kæmper i hverdagen for at blive en del af fællesskabet, hvor de med deres synsnedsættelse naturligt skiller sig ud fra deres klassekammerater. 

Efter et års ufrivillig pause på grund af coronanedlukningen afholder Synscenter Refsnæs i tæt samarbejde med Dansk Blindesamfund fra 27. juni til 4. juni 2021 den 53. årlige sommerskole i Kalundborg. I år er Parasport Danmark medarrangør, og der venter eleverne en uge med udendørs aktiviteter i vand og på land.

77 blinde og svagsynede børn og unge fra hele landet starter sommerferien på Synscenter Refsnæs. Til daglig går de fleste i en almindelig folkeskole, hvor de med deres synshandicap skiller sig ud fra deres klassekammerater. På sommerskolen møder de andre børn og unge med et synshandicap, så alle for en kort stund oplever at være ligeværdige. Som noget nyt afholdes 3 dages MINI-sommerskole for de mindste elever fra søndag til tirsdag. De deltager sammen med elevens lokale synskonsulent eller anden ressourceperson, der introducerer eleven til lejrlivet.

Sommerskolens tema er i år ”OL 2021”. Mandag er der lagt op til et brag af en åbning på sportspladsen med indmarch og elever klædt i de kendte OL farver. I løbet af ugen dyster eleverne mod hinanden og repræsenterer de forskellige lande. Hele ugen vil boble af idræt, kampgejst og sjov. Både på den lokale idrætsplads og på stadion i Kalundborg, hvor idrætsinstruktører fra hele landet med Parasport Danmark i spidsen skaber den helt rigtige stemning på atletikbanen.

Synscenter Refsnæs ligger smukt med udsigt til Kalundborg Fjord. Som noget nyt tilbydes de ældste elever kystlivredning, mens de yngste modtager svømmeundervisning i svømmehal. Deltagerne skal også prøve deres fysiske og mentale styrke i den japanske kampsport Judo og de blindes boldspil Goalball. I løbet af ugen er der mulighed for en ridetur på dejlige islandske heste.

Eleverne er opdelt efter alder, overnatter i telt og tilbereder maden på bål. Uanset alder skal de i løbet af ugen selv holde hus med deres ejendele i teltet. Sidst men ikke mindst vil de engagerede ledere holde traditionen i hævd med Sommerskolesangen, Stjerneløb, Pizzafest og Bålhygge.

Også i år samarbejder Synscenter Refsnæs med Dansk Blindesamfund om afholdelsen af sommerskolen. Dansk Blindesamfund bidrager velvilligt med fondsmidler, som de har søgt til formålet. På grund af øgede omkostninger som følge af coronanedlukningen yder Dansk Blindesamfund et ekstraordinært tilskud, så det bliver muligt at opretholde retningslinjerne for hygiejne og afstand ved sommerlejre i Danmark i 2021.

 

Foto: Region Sjælland
Foto: Region Sjælland