Den lokale fotograf, Jan Hyldal, har taget billeder siden 1958, da han fik sit første fotografiapparat.

I dag udstiller han sine billeder fra sine Europa-rejser vidt omkring i Kalundborg og omegn. Og i december kommer turen til Kalundborg Bibliotek, hvor især den spanske arkitektur vil pryde væggene.

Den virkelystne fotografs værker er præget af hans store interesse for kunsten, geografi og historie, hvilket både kom til udtryk, da han kastede sig over gamle lokalhistoriske 16mm-film om Kalundborg og restaurerede og digitaliserede dem, og da han lavede en række film med lokale folk fra det gamle Hvidebæk. Jan Hyldal bruger sin historiske viden og interesse i det lokalområde, han befinder sig i. Men han er også begejstret for at (gen)opdage berømte, historiske steder i Europa, hvor han ofte rejser med sin kone. Denne udstilling på Kalundborg Biblioteker præsenterer fotografier fra Alhambra-slottet, der ligger i Granada i det sydlige Spanien. Dette smukke palads blev bygget af maurerne mellem år 1248 og år 1354, og gennem Jans Hyldals skarpe linse, vil denne arkitektoniske perle nu kunne opleves på Kalundborg Bibliotek i hele december måned.

Jans store interesse for film og foto går langt tilbage, og allerede som 10-årig blev han bidt af fotografiets fantastiske verden, som har fulgt ham lige siden og ført ham vidt omkring. Han fik sit første fotografiapparat i 1958, og glæden ved fotografiet groede frem takket være hans onkel, der sammen med den film- og fotoglade knægt brugte mange timer i starten af 1960’erne med hænderne i fremkaldervæske, når dagens dont var overstået:

“I perioder tilbragte jeg al min fritid hos min tante og onkel. Min onkel var postbud – det var dengang, der var 3-4 ombæringer – så jeg hjalp gerne med den sidste ombæring, så vi kunne komme hjem og fremkalde billeder. Det var også ham, jeg digitaliserede de gamle 16mm Kalundborgfilm sammen med fra 2000 til hans død i 2008, 83 år gammel.” – Jan Hyldal

Den tekniske interesse præger også hans dagligdag, og som uddannet værktøjsmager siden 1969 har han arbejdet hos DSB i 33 år. Et job, der lykkeligvis også har givet plads til fotografiet og til rejserne, hvor han henter idéer til sine tema-udstillinger herhjemme i Kalundborg. Han er medlem af Kalundborg Fotoklub og Kunstnerforeningen Iris, hvor man kan finde ham og andre lokale kunstnere.

Jan Hyldals smukke fotografier kan opleves på Kalundborg Bibliotek hele december måned, og adgangen er som altid ganske gratis.