Sommerskole.
Venskaber. Teltlejr og udeliv.
Aktiviteter og udfordringer. Fællesskab.

Foto: Synscenter Refsnæs

I uge 27 mødes 69 børn og unge med synsnedsættelse, dvs. børn med blindhed og børn med alvorligt nedsat syn, til Sommerskole på Synscenter Refsnæs i Kalundborg. Børnene er til dagligt inkluderet i folkeskolen, hvor de med deres synsnedsættelse naturligt skiller sig ud fra deres klassekammerater.

Silas Friis-Hansen deltog for første gang i Sommerskolen sidste år. Han fortæller: ”Jeg synes det var en fed oplevelse, og jeg nyder at møde en del af mine venner. Derhjemme er jeg den eneste med et synshandicap, mens jeg på sommerskolen møder en masse børn og unge som mig selv. Vi sparrer med hinanden, udveksler tips og tricks og nyder, at tingene foregår på vores præmisser”.

Sommerskolens kerneværdier
For eleverne er Sommerskolen en ferielejr – en aktiv en af slagsen. En uge med ude-liv, teltlejr og mad over bål. Og en uge hvor børnene kan dele de særlige erfaringer og udfordringer, som følger med et børneliv med synsnedsættelse og blindhed.

Foto: Synscenter Refsnæs

For arrangørerne, Synscenter Refsnæs og Dansk Blindesamfund, er Sommerskolen rammen for et målrettet pædagogisk arbejde, hvor omdrejningspunktet er synsunderstøttende aktiviteter, der kan modarbejde isolation og understøtte evnen til livslang læring.

På Sommerskolen udfordres børnene i trygge rammer, så de med sig hjem har oplevelsen af selv at kunne ’mestre’ en anderledes hverdag, at kunne etablere sociale kontakter, lave mad sammen og tage ansvar. Sommerskolen styrker selvværdet og den enkeltes mod på at klare ting på egen hånd.

Årets tema: Friluftsliv
Sommerskolens tema er i år ”Friluftsliv” med fokus på at lege. Gamle lege sammen med instruktører fra Gerlev Legepark. Vilde lege og aktiviteter på Kragerup Gods. Lege på det nye og 2400 kvm store legeanlæg ved Filadelfia – samt de traditionelle Sommerskole lege som det årlige minitriatlon, og den altid populære judo- og svømmeundervisning.

Foto: Synscenter Refsnæs

Også i år samarbejder Synscenter Refsnæs med Dansk Blindesamfund om afholdelsen af sommerskolen. Det sker på baggrund af projektmidler, som Heinrich og Laurine Jessens Fond har stillet til rådighed.