D. 1/10 – 2017 går Danmark fra radioformatet DAB til DAB+

Mange DAB-radioer i de danske hjem skal derfor snart genindstilles, mens en del ældre radioer skal udskiftes. En oplysningskampagne går nu i luften for at gøre danskerne klar til det nye radioformat.

Hvis man er en af de mere end 900.000 danskere, som dagligt lytter til DAB-radio, er der god grund til at rette antennerne mod sin radio i den kommende tid. For søndag den 1. oktober skifter det digitale radioformat DAB til det nye DAB+.

Med det nye radioformat bliver der plads til flere landsdækkende, kommercielle radiokanaler og til flere regionale radiostationer. Overgangen til DAB+ betyder også, at en del ældre DAB-radioer skal udskiftes. Er din DAB-radio købt før 2012, kan den muligvis ikke modtage det nye DAB+-format. Nyere DAB-radioer skal derimod blot genindstilles efter den 1. oktober for at kunne modtage de nye kanaler.

I denne uge indledes en landsdækkende oplysningskampagne, som skal informere danskerne om overgangen til DAB+ og bringe dem godt med videre til det nye radioformat.

“Trods et bugnende udbud af nye medier lytter danskerne stadigvæk trofast til radio. Det sker i stigende grad på digitale platforme og for rigtig manges vedkommende på DAB-radio. Ambitionen er at få danskerne med over på det nye DAB+-format, hvor der er plads til en række nye radiokanaler. Det skal oplysningskampagnen i første omgang hjælpe med at sikre. Samtidig har kampagnen til formål at fortælle borgerne om de mange muligheder, man får med digital radio,” siger Tobias Enné, talsperson for sekretariatet Mere Radio, som står bag kampagnen.

Tag testen

I dag har lidt under halvdelen, cirka 45 procent, af befolkningen en DAB-radio i hjemmet. Ud af det samlede antal anslås det, at et sted mellem 200.000 og 400.000 DAB-radioer af ældre dato ikke kan modtage det nye DAB+-format og derfor skal udskiftes. DAB-radioer købt efter 2012 skal derimod blot genindstilles for at kunne modtage de nye kanaler.

Derfor er det snart tid til at finde ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+, ellerom den muligvis skal udskiftes. Det gør du ganske enkelt ved at tjekke, om du pådin radio kan lytte til DR’s regionale P4-kanaler. Disse kanaler kan nemlig kunhøres på en radio, der kan modtage DAB+.

Er radioen derimod tavs, når man tuner ind på DR’s regionale P4-kanaler, understøtter den sandsynligvis ikke DAB+ og skal dermed udskiftes med en ny, hvis du fortsat ønsker at lytte til DAB-radio.

Information om hvad skiftet til DAB+ betyder, og hvordan man fremover kan lytte til digital radio er noget af det, som danskerne vil støde på, når oplysningskampagnen lanceres.

Fakta om DAB+

DAB+ er en forbedret version af DAB (“Digital Audio Broadcasting”). Til forskel fra DAB giver DAB+ mulighed for at sende et større antal kanaler, og dermed mere radio til danskerne. Med DAB+-formatet vil der blive plads til omkring 12 nye, landsdækkende radiokanaler.

 

Guide: Sådan finder du ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+

1. Hvordan ved du, om du hører DAB-radio?

Første skridt på vejen er at finde ud af, om din radio er en DAB-radio. Det gør duved at kigge efter, om der står DAB på din radio. Fremgår det ikke, kan du kigge iradioens brugermanual. Står der DAB+ på din DAB-radio eller er den købt i 2012 eller senere, kan du gå ud fra, at radioen kan modtage DAB+.

Husk, at selvom du kan modtage DAB+, skal du genindstille din radio den 1. oktober, så du kan modtage de nye kanaler, når formatet skifter. Hvis du harproblemer med at genindstille din DAB-radio, kan du tjekke mereradio.dk, hvordu kan finde yderligere hjælp til dette under “spørgsmål og svar”.

2. Hvordan finder du ud af, om du kan modtage DAB+?

Står der ikke DAB+ på din radio, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan dutage DAB+-testen:

Først skal du genindstille din DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykkepå autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gangmed at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med denye informationer. Hvis du har problemer, kan du kigge i din manual ellerkontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.

Hvis du herefter kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio, lytter du allerede til DAB+. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+.

Hvis du har problemer med at genindstille din DAB-radio, kan du tjekkemereradio.dk, hvor du kan finde yderligere hjælp til dette under “spørgsmål og svar”.

3. Hvad gør du, hvis du ikke kan høre DAB+?

Hvis din DAB-radio ikke kan modtage DAB+, kan du ikke høre DAB-radio efter 1. oktober på din gamle radio.

DAB+-radio er dog blot en af flere måder, du kan lytte til digital radio på. Du kansikre, at du kan lytte til digital radio efter 1. oktober ved at benytte en af følgendemuligheder:

  • På en ny DAB+-radio
  • På din computer via internettet
  • På din smartphone eller tablet – enten i din browser eller via apps
  • På dit tv – på nogle tv kan man også lytte til digital radio, men det afhængeraf dit tv og din tv-udbyder

Læs mere om forskellige måder, du kan lytte til digital radio i denne brugerguide.

Husk at genindstille din radio

Selvom du er klar til DAB+, skal du alligevel genindstille din radio efter 1. oktoberfor at lytte til DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scaneller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scannesendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nyeinformationer. Hvis du har problemer, skal du kigge i din manual eller kontakteforhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.

Man kan læse mere om DAB+ og mulighederne med digital radio på mereradio.dk.

 

Foto: Mere Radio/Digital radio