Foto: Colourbox

Sirenerne og app hyler første onsdag i maj

Når sirenerne hyler, er der normalt fare på færde. Men sirenerne hyler også onsdag den 3. maj klokken 12.00, uden at man skal bekymre sig over det. Hvert år den første onsdag i maj tester myndighederne nemlig sirenerne landet over på Store Hyledag. Det er der to hovedårsager til.

– Sirenerne er det helt store håndtag til at advare befolkningen, og vi skal sikre os, at sirenerne virker. Vi skal også sikre os, at folk ved, hvad de skal gøre, hvis sirenerne hyler, så derfor tester vi systemet på Store Hyledag, siger Lars Aabjerg Pedersen fra Center for Krisekommunikation i Beredskabsstyrelsen.

Når varslingssignalet lyder, skal man: Gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg
Afvent information fra DR eller TV 2.

Og så er der en vigtig ting, man ikke skal gøre – hverken på Store Hyledag, eller hvis sirenerne hyler for at advare borgerne: – Man skal ikke ringe 112. Man skal ku ringe 112, når der akut er fare på færde, og man har brug for eksempelvis ambulancen, brandvæsnet eller politiet. Ringer man for at spørge, hvorfor sirenerne hyler, kan man blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Sådan lyder det onsdag den 3. maj: Under testen på onsdag lyder der tre signaler:
Varslingssignalet lyder: Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og falder langsomt. Tonen lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder.  Varslingssignalet gentages: Efter cirka tre minutter gentages varslingssignalet. Afvarslingssignal: Efter yderligere tre minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang, ensartet tone, som varer 45 sekunder.

Afprøvningen af sirenerne med fuld lyd sker hvert år den første onsdag i maj. Foruden den årlige test afprøves sirenerne hver nat året rundt uden lyd. Sirenerne dækker cirka 80 procent af Danmark, og hvis det er nødvendigt kan politiet nå flere med højttalervogne.

App’en Mobilvarsling hyler også.
Onsdag den 3. maj er det ikke kun sirenerne, der hyler. App’en Mobilvarsling, der viderebringer advarsler fra myndighederne på mobiltelefonen ved større ulykker og katastrofer, testes nemlig sammen med sirenerne.

Så din smartphone larmer altså også onsdag den 3. maj klokken 12, hvis du har downloadet app’en – medmindre du har slået lyden fra i app’en eller på telefonen.

App’en ‘Mobilvarsling’ er udviklet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med Vejdirektoratet, Rigspolitiet og DMI. Den kan downloades til Android- og iOS-telefoner fra Google Play og App Store.

Varsling til døve og hørehæmmede.
Døve og hørehæmmede har mulighed for at tilmelde sig en sms-service, der udsender en sms med info om hændelsen. Sms-systemet testes også på Store Hyledag.

Links:
YouTube-video om Store Hyledag
Om sirenevarslingssystemet
Om app’en Mobilvarsling
Om sms-varsling for døve og hørehæmmede