Brugt tøj og tekstil skal genanvendes og forvandles til nye råvarer
Røde Kors lancerer en ambitiøs håndsrækning til kreative virksomheder med bæredygtige ambitioner. Det sker under overskriften ‘Råstof’. Formålet er at skabe endnu større grundlag for genanvendelse af tøj og tekstil til udvikling af CO2-besparende design- og produktionsformer. Med Råstof åbner Røde Kors dørene til enorme lagre af genbrugstøj, som udgør et reelt alternativ til brug af nye miljøbelastende tekstil- og materialeproduktion.

“Der er større og større interesse i tekstil-, design- og byggebranchen for at arbejde med bæredygtige alternativer. Hos Røde Kors mærker vi øget efterspørgsel for vores genbrugstekstiler, og vi håber på at endnu flere virksomheder kan se potentialet, når Råstof lanceres,” siger Chef for Røde Kors Genbrug Tina Donnerborg.
Hvert år modtager og sorterer Røde Kors mere end 10.000 tons tekstil, og i 2020 slog vi danmarksrekorden for doneret tøj og tekstil.

Med Råstof ønsker Røde Kors at gøre det nemmere for iværksættere, designere og virksomheder at satse på cirkulære produktionsformer. Initiativet skal være grundlaget for at langt mere tekstil indgår i produktionskredsløbet igen i form af nye varer lavet af genbrugstekstil.

Mulighederne er mange og udviklingen er allerede i fuld gang, særligt indenfor tøj- og tekstildesign. Fænomenet kaldes for upcycling – altså det at genanvende brugte materialer til noget nyt og værdifuldt, så det kan sælges igen.

“Vi har i mange år genbrugt tøj ved at sælge det videre i vores 250 Røde Kors genbrugsbutikker, men vi mærker, at flere virksomheder og brands er interesseret i en større volumen af genbrugstekstil. Det potentiale forfølger vi nu med Råstof. Vi har råstofferne og med nye samarbejder øger vi muligheden for markant at gøre en bæredygtig forskel i mange brancher,” siger Tina Donnerborg og fortsætter:

“Hvis vi kan genbruge mere tekstil, kan vi hos Røde Kors hjælpe endnu flere udsatte herhjemme i Danmark og ude i verden. Og behovet for den hjælp har aldrig været større,” siger Tina Donnerborg.

Hos det danske high-end modebrand Babett har de, siden virksomhedens start i 2019, upcyclet tekstiler til deres populære og skræddersyede tøj, som forhandles i nogle af Københavns mest eksklusive butikker. De to grundlæggere Nanna Frimodt & Julie Morille faldt over et restparti af gardinstof, som de syede om til deres første kollektion. Siden da har brandet udelukkende arbejdet med at genbruge tekstiler og restpartier i høj kvalitet – bl.a. fra Røde Kors’ lagre.

“Vi mener, at der er et kæmpe potentiale i at genbruge tekstiler og generelt skabe et mere cirkulært grundsyn i modeindustrien. Eksempelvis har vi hos Babett valgt ikke at følge de faste sæsoner og kollektionsdrops. Vores tøj skal kunne holde og være relevant langt længere end en enkelt sæson.En lettere adgang til upcyclede materialer er et vigtig skridt mod en mere bæredygtig modebranche,” fortæller kreativ direktør i Babett, Nanna Frimodt.

I Nordjylland arbejder produktionsvirksomheden Convert, med at omdanne tekstiler og andre fiberbaserede materialer til et non-wowen filt, der kan genbruges igen og igen. Convert har allerede lavet et pilotprojekt med Røde Kors, hvor genbrugstekstil blev brugt til produktion af nødhjælpsmadrasser, der kan bruges rundt omkring i verden.

“Der er et stort potentiale for at lave genbrugstekstiler om til nye cirkulære produkter. Med vores teknologi kan vi modtage forskellige former for fiberbaserede materialer, som eksempelvis rest-tekstiler, og lave det om til bl.a. isoleringsmateriale, akustikplader, møbel- og indretningsplader og fyld til madrasser. På den måde kan man bevare genanvendte materialer i et cirkulært kredsløb så længe som muligt,” fortæller direktør i Convert Flemming Hynkemejer.

Pressefoto