Danmarks Naturfredningsforening opfordrer til omtanke

Gulerodsstænger, æblebåde og rugbrødsskiver. Madpakkens favoritter kan indeholde rester af flere forskellige sprøjtegifte, hvis de ikke er økologiske. Skal dit barn have en giftfri skolestart? Fødevarestyrelsens seneste pesticidkontrol fra 2015 viser, at der er rester af sprøjtegift i meget ikke-økologisk frugt og grønt. Og det gælder uanset, om der er tale om danske eller udenlandske fødevarer.

Hvad er der i madpakken?

Frugt, grønt og grove kornprodukter er almindelige elementer i madkassen, men hvad indeholder de egentligt? På baggrund af Fødevarestyrelsens seneste pesticidkontrol har vi listet en række madpakke-varer og antallet af sprøjtegifte, som er fundet i de forskellige fødevarer (se også grafikken nedenfor).

Salat

Der er fundet fem forskellige sprøjtegifte i ikke-økologisk salat, der er dyrket i Danmark, og op til 11 forskellige sprøjtegifte i udenlandsk salat. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk salat – hverken fra Danmark eller udlandet.

Rugbrød

Der er fundet to forskellige sprøjtegifte i dansk ikke-økologisk hvedemel. I dansk ikke-økologisk rugmel er der fundet en enkelt sprøjtegift. I udenlandsk ikke-økologisk hvedemel og rugmel er der fundet to forskellige sprøjtegifte i hver produkttype.

Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk rugmel eller hvedemel – hverken fra Danmark eller udlandet.

Peberfrugt

Der er fundet rester af op til 22 forskellige sprøjtegifte i udenlandsk peberfrugt. I dansk dyrket peberfrugt, er der fundet en enkelt. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologiske peberfrugter.

Gulerod

Der er fundet to forskellige sprøjtegifte i danske ikke-økologiske gulerødder og syv forskellige i de udenlandske gulerødder.

Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologiske gulerødder – hverken fra Danmark eller udlandet.

Æble

Der er fundet seks forskellige sprøjtegifte i danske ikke-økologiske æbler og 14 forskellige i de udenlandske æbler.

Der er ikke fundet rester af spørjtegift i danske eller udenlandske økologiske æbler.

Tomat

Der er fundet tre forskellige sprøjtegifte i danske ikke-økologiske tomater og op til 20 forskellige sprøjtegifte i de udenlandske tomater. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i danske eller udenlandske økologiske tomater.

Basililkum

Der er fundet rester af en enkelt sprøjtegift i dansk ikke-økologisk basilikum og af hele ni forskellige sprøjtegifte i udenlandsk ikke-økologisk basilikum. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk basilikum.

Rosiner

Der er fundet rester af 12 forskellige sprøjtegifte i ikke-økologiske rosiner. Fødevarestyrelsen har ikke testet økologiske rosiner.

Blå druer

Der er fundet rester af hele 30 forskellige sprøjtegifte i ikke-økologiske udenlandske vindruer.

Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologiske udelandske vindruer.

Jordbær

Der er fundet rester af 13 forskellige sprøjtegifte i danske ikke-økologiske jordbær og 22 forskellige sprøjtegifte i udenlandske ikke-økologiske jordbær. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i danske økologiske jordbær.

 

Læs også: 10 fødevarer er kilde til 75 procent af sprøjtegiftrester i kroppen via dette link

Foto: Danmarks Naturfredningsforening