Træk vejret ind gennem næsen, brug mellemgulvet (musklen mellem lunger og mave), og slap af i kæben og tungen. Det er tre huskeregler, som flere astmatikere i Region Sjælland fremover skal bruge, når de trækker vejret. Et forskningsprojekt fra Region Sjælland viser nemlig, at vejrtrækningsøvelser kan forbedre livskvaliteten hos voksne astmatikere, når de kombineres med astmamedicin.

Det er fysioterapeut og forsker Karen Andreasson fra Næstved Sygehus, der står bag forskningen.

– Vi vidste fra udenlandsk forskning, at vejrtrækningsøvelser virker på patienter med astma i mild grad, og nu ved vi, at den også virker ved moderat og svær astma. Vi ser både højere livskvalitet og mindre depression hos de patienter, der får undervisning i vejrtrækningsøvelser kombineret med astmamedicin og den øvrige behandling de modtager hos lægen, siger hun.

Åndenød – astmaens følgesvend

Mens den sædvanlige astmamedicin virker på selve astmaen, så virker vejrtrækningsøvelserne på symptomer, som ofte følger med astma.

– Vi ved, at op mod hver fjerde patient med svær astma, har et uhensigtsmæssigt vejrtrækningsmønster. De har især tendens til at hyperventilere. Det kan for eksempel komme som følge af et svært astmaanfald, hvor man har følt, at man ikke kunne få vejret. Det er de patienter, der har vist sig at have gavn af vejrtrækningsøvelserne, forklarer Karen Andreasson.

Mindre forpustet på trapper

Dan Grøndahl lider af svær astma og er en af de 193 astmapatienter, som har været med i Karens forskningsforsøg med lungetræning.

– Vejrtrækningsøvelserne hjælper mig til at have det bedre i hverdagen. Jeg bliver ikke så forpustet, når jeg går på trapper, som jeg gjorde før. Øvelserne hjælper mig også, når har en travl hverdag. Så bruger jeg dem til at slappe af med, siger han.

Dan Grøndahl er til daglig radiograf i Stråleterapien på Næstved Sygehus, men deltog i forskningsprojektet som patient.

Behandlingen ud til patienterne

Den nye behandling med vejrtrækningsøvelser kombineret med den sædvanlige astmabehandling skal nu ud til patienterne i Region Sjælland i et implementeringsprojekt. I første omgang på Næstved Sygehus, hvor de første patienter startede op med behandling i juni. Og dernæst på Sjællands Universitetshospital, Køge og flere andre sygehuse i regionen.

Om forskningsprojektet

​193 patienter fra syv forskellige sygehuse og en privat klinik deltog i Karen Andreassons forskningsforsøg.
I forsøget fik 94 patienter undervisning i vejrtrækningsøvelser kombineret med astmamedicin. En kontrolgruppe på 99 patienter fik udelukkende astmamedicin.

Patienterne skulle svare på spørgeskemaer om livskvalitet og have foretaget forskellige undersøgelser undervejs i deres behandlingsforløb.

Forsøget viste, at de patienter, som både fik vejrtrækningsøvelser og astmamedicin, fik en forbedret livskvalitet.

Forskningsforsøget blev i maj udgivet i det internationalt anerkendte lægetidsskrift Annals of the American Thoracic Society.

Opstart på sygehusene

Vejrtrækningsøvelser som supplement til medicin og øvrig behandling blev tilgængelige for astmapatienter på Næstved Sygehus fra juni 2022.
Fra efteråret forventes behandlingen at starte op på Sjællands Universitetshospital, Køge og flere andre sygehuse i regionen, foreløbig frem til 2023.
Undervejs vil det blive evalueret hvor behandlingstilbuddet bedst ligger i fremtiden.

Kilde

Foto: ABW