Det nye undervisningsinitiativ LIFE besøger den 9.-10. juni Skolen på Herredsåsen i Kalundborg med sit mobile laboratorium LIFE Mobil Lab. Her skal eleverne arbejde undersøgende med naturfag – og samtidig bidrage til udviklingen af undervisningsforløb til glæde for andre skoleklasser.

Verdens befolkning vokser og vokser, men der bliver ikke mere landbrugsareal til at dyrke fødevarer på. Så hvordan skaffer vi mad nok til alle på en bæredygtig måde? Det undersøger forskere i avancerede laboratorier rundt om i verden – og det samme gør elever fra Skolen på Herredsåsen, når de arbejder med undervisningsforløbene WeGrow og Turbovækst fra LIFE.

LIFE er et nyt undervisningsinitiativ, der har til formål at styrke danske børn og unges viden om og fascination for naturvidenskab. LIFE tilbyder grundskoler gratis undervisningsforløb – kaldet LIFE Forløb – hvor elever arbejder undersøgelsesbaseret med problemstillinger, der understøtter FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. I WeGrow og Turbovækst er fokus på verdensmål nr. 2 om at stoppe sult.

På Skolen på Herredsåsen skal eleverne ikke bare arbejde med LIFE Forløb – de skal være med til at afprøve og kvalificere undervisningen i det nye og topavancerede rullende laboratorium LIFE Mobil Lab.

”Vi glæder os til at afprøve forsøg i et helt nyt og spændende laboratorium, og så er det altid en gave at få engagerede undervisere på besøg. Når man har arbejdet med LIFE Forløb i klassen, er det ligesom flødeskummet på lagkagen at få besøg af det mobile laboratorium. Det giver mulighed for at eksperimentere med nye forsøg, som eleverne ikke har prøvet før, og eleverne er super ærlige og gode til at give respons,” siger Kirsten Noe, der er lærer og naturfagsvejleder på Skolen på Herredsåsen i Kalundborg.

I WeGrow skal elever undersøge, hvordan naturlige mikroorganismer og sensorteknologi kan bruges til at give planter bedre vækstbetingelser, mens eleverne i Turbovækst skal arbejde med katalyse som metode til at fremstille bæredygtig kunstgødning.

Elever og lærere vigtige ’testpersoner’
Kalundborg-elevernes arbejde med WeGrow og Turbovækst i LIFE Mobil Lab spiller en helt særlig rolle. LIFE Forløb bliver nemlig altid testet grundigt med elever og lærere, før de bliver lanceret. Dermed er Skolen på Herredsåsen helt afgørende for, at andre skoleklasser fra næste år kan eksperimentere i undervisningsforløbene fra LIFE i det mobile laboratorium.

”Vi er utrolig glade for, at både elever, lærere og skoleledelsen fra Skolen på Herredsåsen vil hjælpe med at afprøve, kvalificere og finpudse vores undervisning i LIFE Mobil Lab. Det er helt afgørende for kvaliteten af vores undervisningsforløb, at vi får feedback og inspiration fra skoler. Alle de input, vi får fra skoleklasserne her i Kalundborg er guld værd – og de med til at sikre, at vi kan tilbyde undervisning af højeste kvalitet til andre skoler over hele landet,” siger Ditte Linde Thomsen, der er ansvarlig for udvikling af undervisningsforløb hos LIFE.

Når undervisningen i LIFE Mobil Lab er færdigudviklet, kan det mobile laboratorium bookes til at besøge en skole som afslutning på et undervisningsforløb fra LIFE. Forud for besøget skal klassen arbejde med et LIFE Kit, der er materialekasser med de fysiske undervisningsmateriale, og platformen MY:LIFE, hvor der er digitale undervisningsmidler og lærervejledning. Alt fra LIFE stilles gratis til rådighed til skoler.

LIFE forventer at åbne for booking af LIFE Mobil Lab til efteråret og besøg på skoler fra januar 2021. Læs mere om LIFE, LIFE Forløb og LIFE Mobil Lab på www.LIFE.dk.

LIFE står for Læring, Idéer, Fascination og Eksperimenter. Initiativet er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Foto: LIFE