letindkoebet_forside_wwwDiscountbutik i Kalundborg går til kamp mod overvægten.

Kræftens Bekæmpelse og REMA 1000 har gennem de sidste år optrappet kampen mod den stigende fedmetendens i forskningsprojektet ‘Let Indkøbet’. Ved at ændre produktopskrifter, rykke rundt på produkterne i REMA 1000s butikker og sætte de rigtige varer på tilbud forsøger de at sænke danskernes kalorieindtag og dermed forebygge overvægt.

I Danmark er 47 pct. af de voksne overvægtige, og alting tyder på, at det kun bliver flere og flere. Mange kræftsygdomme er forbundet med overvægt, og derfor har Kræftens Bekæmpelse stået i spidsen for et forskningsprojekt, der har undersøgt, hvordan dagligvarekæder kan sælge færre kalorier.
Forskningsprojektet, der går under navnet ‘Let Indkøbet’, er gennemført i samarbejde med REMA 1000. Discountkæden har således med glæde testet projektets værktøjer, hvor man har blandt andet har ændret produktopskrifter, uden det havde konsekvenser for produktets kvalitet, for at sænke danskernes kalorieindtag.
Projektet viser, at dagligvarekæder kan være med til at forebygge overvægt, som er årsag til kræft og andre sygdomme. Det fortæller Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

“47 pct. af danskerne er overvægtige, og problemet er stigende, men hvis resten af fødevarebranchen satte sig for at sælge færre kalorier, ligesom REMA 1000 har gjort, ville det have en effekt på forekomsten af overvægt i befolkningen,” siger Gitte Laub Hansen.
Sparet 3.800 ton smør
‘Let Indkøbet’ har gennem årene vist sit værd i landets 282 REMA 1000-butikker. Nu viser en endelig evaluering af projektet nemlig, at kaloriesalget er steget langt mindre end kædens omsætning. Ole Jensen, en af REMA 1000-købmændene i Kalundborg, glæder sig over, at han kan deltage aktivt i kampen mod kræft og planlægger at fortsætte salget af de nye, kalorielette opskrifter.
“Det har været rigtig spændende at være med i Kræftens Bekæmpelses projekt. Jeg er glad for, at jeg med produkterne i min egen butik kan være med til at bekæmpe overvægt. Min lille forretning ændrer nok ikke noget på landsplan, men bare vi kan hjælpe i det små, er jeg glad,” udtaler Ole Jensen og fortsætter:
“Vores samlede besparelse på solgte kalorier bare i 2015 ligger på fem procent. Det betyder, at vi i kalorier har sparet næsten 3.800 ton smør eller 6,7 millioner kg. sukker.”
Også hos Kræftens Bekæmpelse er man glade for resultaterne og for den indsats, REMA 1000 har ydet de sidste fem år.
Projekt ‘Let Indkøbet’ er støttet af TrygFonden og gennemført i samarbejde med forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.