Lavet i samarbejde med TevMedia

Sommeren er over os og mange er ved at lægge planer for, hvor turen skal gå hen i det danske land. Blikket bør blandt andet falde på Kalundborg, som i sandhed er en historisk by, og som det gælder for langt de fleste historiske byer, er de som oftest spækket med smukke, imponerende bygninger, der daterer langt tilbage i historien. Er du fristet til at vække historien til live, får du her lidt inspiration til, hvor og hvordan du kan gøre det. Neden for en lille introduktion til flere af de historiske steder i byen, du ikke bør gå glip af.

Kaalund Kloster – læg vejen forbi byens hyldede bygning
Centralt beliggende i Kalundborg finder du historiske Kaalund Kloster, som oprindeligt gik under navnet Kalundborg Slots Ladegaard. Bygningen er udarbejdet af arkitekt J.C. Conradi og opført i 1752. Navnet Kaalund Kloster kommer af den historiske arv, hvor grunden i sin tid skabte rammer om et Franciskaner kloster. I dag tilhører bygningen Kalundborg Kommune, hvoraf du finder dele af Borgerservice beliggende i stedets lokaler. Som årene er gået, har den smukke gamle bygning modtaget en stribe omfattende renovationer. Blandt andet foretog man en stor renovation efter en brand i 1970’erne. Kaalund Kloster er uden tvivl en af de mest hyldede og smukkeste bygninger i hele Kalundborg. Af den grund bør den i særdeleshed prioriteres under et historisk visit i byen.

Oplev unik arkitektur i Vor Frue Kirke
Der er ingen vej uden om Vor Frue Kirke, når talen går på imponerende, historiske bygninger i Kalundborg. Den flotte kirke er ca. 800 år gammel og bygget i en særpræget og imponerende arkitektonisk stil, hvor de fem smukke tårne i høj grad fanger blik og opmærksomhed. Det er Esbern Snare, der står bag det betagende bygningsværk. I dag er den gamle kirke på listen over de ti vigtigste kirker i Danmark. Det er i sig selv en årsag til at besøge kirken, som ligger centralt placeret i Kalundborg By. Eventuelt kan du deltage i en gudstjeneste, højmesse eller en af de andre aktuelle begivenheder, når du vil besøge den historiske og særprægede kirke.

Imponerende Vor Frue Kirke. Foto: ABW

Sku ud over spidsen af Sjælland fra Røsnæs Fyr
På tippen af Kalundborg Kommune finder du det fantastiske Røsnæs Fyr, som har en historie, der daterer til midten af 1800-tallet. Fyret blev selvfølgelig dengang opført for at hjælpe sømænd på vej på havet, men da skibsbrud fortsat fandt sted jævnligt på Røsnæs Rev, valgte man i 1939 at opføre et fremskudt fyr ved spidsen af revet. Den såkaldte Røsnæs Puller. Foruden selve fyret i smukke hvide og røde farver kan du nyde en betagende udsigt over havet fra Sjællands vestligste punkt. Herfra kan du på klare dage se helt til Samsø og Storebælt. Desuden har man på stedet lavet en spændende udstilling, som beretter om de krige, hvor fyret har spillet en vigtig rolle. Der er også en café på stedet, hvor du kan slappe af og nyde en tår at drikke og en lille bid sødt efter dit besøg.

Skønne Røsnæs. Foto: ABW

Der er en række gode grunde til at besøge Lerchenborg Slot
Ikke langt fra centrum af Kalundborg ligger det smukke, arkitektoniske Lerchenborg Slot, som blev opført i 1700-tallet af general Christian Lerche. Lerchenborg Slot er dog mere end blot et flot bygningsværk med en lang, interessant historie. I nyere tid har man fundet ud af at bruge slottet på moderne og kreativ vis. Du kan eksempelvis overnatte på slottet i nyistandsatte værelser, mens der også afholdes en række arrangementer. Blandt andet har slottet haft afholdt julemarked, mens du også har kunnet overvære faldskærmsudspring eller deltage i en stor turnering i det populære kortspil på poker, hvor det som bevidst handler om at have vindende kombinationer i hænderne. Desuden har slottet været vært for en stribe musikarrangementer. Altså er der mere til slottet end blot en rig historie. Både historie, udseende, overnatningsmuligheder og arrangementer gør dette slot til et interessant sted at besøge. Og så ligger slottet kun en kort køretur fra Kalundborg.

Der er altså rigeligt at tage fat på, hvis du vil vække historien til live i Kalundborg. Den sjællandske by er fuld af smukke, imponerende bygninger, hvor du for alvor kan mærke historiens vingesus. Fra gamle klostre og kirker til fyrtårne og slotte – det er nogle af de historiske bygninger, du ikke bør misse, når du besøger Kalundborg.