Fokus på områdets store folkemindeforfatter Karoline Graves.

Ubby Forsamlingshus. Pressefoto.

Arbejdsgruppen ”Ubby 100 år” slutter festlighederne omkring Forsamlingshusets 100-års jubilæum med julesammenkomst.

Aftenen finder sted på Ubby bibliotek- og forsamlingshus, Hovedgaden 19 i Jerslev torsdag d. 5. december. Dørene åbnes til fællesspisning kl. 18.00 og kl. 19.00 afholdes foredrag om egnens kendte forfatter Karoline Graves.

Ud fra Karolines Graves fortællinger om lokal julemad er sammensat en julemenu, som egnens berømte folkeminde-forfatter ville have værdsat. Samtid løftes sløret for ukendte sider af den berømte forfatter Karoline Grave, når der efter spisningen afholdes foredrag.

Karoline Graves. Pressefoto.

Det er tidligere museumsleder Lisbeth Pedersen som fortæller ukendte sider af Karoline Graves’ forfatterskab i foredraget ”Karoline Graves, lokalhistoriker og avisskribent”.

Lisbeth Pedersen fortæller om den lokale folkemindekoryfæ ud fra et kalejdoskop af emner, som den flittige husmandskone skrev til aviser i Kalundborg, Roskilde, Ringsted ja sågar til dansk-amerikanske aviser i USA i årene 1901-1930. Artiklerne er heldigvis bevaret, fordi den talentfulde skribent blev rådet til at klæbe sine artikler ind i tre kassebøger, som nu er i familiens eje.

Artikelsamlingerne afslører, hvordan den flittige kvinde med skrivekløe udviklede sit forfatterskab og med årene ”bloggede” talrige emner om lokalhistoriske forhold, om skik og brug i gamle dage og lokalpersoners mærkedage. Folkemindesamleren kommenterede imidlertid også tidsaktuelle emner som 1. verdenskrig, kirkelige forhold og luftede i øvrigt også egne holdninger til f.eks. afholdssagen. Hun fortalte om børnenes oplevelser i USA og skrev ind under jul ofte om juleskikke i gamle dage ud fra moderens fortællinger fra Jorløse og egne erindringer om barndommen i det lille husmandshjem i Halleby Ore.

Lisbeth Pedersen. Pressefoto.

Fra Karoline Graves’ breve ved vi, at den videbegærlige kone opsøgte folkeoplysning og kolleger både i København, hos venner i Roskilde og i Ubbys dengang nye forsamlingshus. Ubby Forsamlingshus har nu 100 år efter udviklet sig til et moderne kulturhus med bibliotek, udstillingsmuligheder og lokalhistorisk arkiv. En udvikling som den gamle dame uden tvivl ville have fulgt med interesse og kommenteret på i aviser.

For at befordre nysgerrigheden efter at høre nyt om gamle dage serveret i moderne omgivelser har vært ved Ubby Forsamlingshus Kim Kok og Lisbeth Pedersen, ud fra Karolines Graves fortællinger om lokal julemad, sammensat en julemenu, som egnens berømte folkemindeforfatter forhåbentligt ville have værdsat.

Tilmelding er nødvendigt, og sker via www.kalundborgbib.dk under ”det sker”. Pris er 130,- og inkludere spisning, foredrag og kaffe i pausen. Øvrige drikkevarer tilkøbes. Arrangementet er støttet af Folkeuniversitet.

Arbejdsgruppen. Pressefoto.

Om arbejdsgruppen ”Ubby 100 år”
Det er arbejdsgruppen bag fejringen af 100-års jubilæet af Ubby Forsamlingshus, der er værter på aftenen.

Arbejdsgruppen afholdt i foråret en række arrangementer i Ubby Forsamlingshus, bla. foredrag, udstillinger og jubilæumsfest. i forbindelse med jubilæet blev udgivet et Jubilæumsskrift, som beretter om Ubby Forsamlingshus’ historie. For interesserede, er det stadig muligt at købe det ved henvendelse til hvidebæk Lokalhistoriske Arkiv.

Desuden blev der doneret den række midler af både lokale og virksomheder til fejringen af jubilæet, og det betyder at der er overskydende midler. Torsdag d. 5. dec. løfter arbejdsgruppen derfor sløret for, hvilket kunstværk til Ubby Forsamlingshus, der tænkes indkøbt for de overskydende midler, doneret i forbindelse med 100-års jubilæet.