Sådan lød det i gymnastiksalen på Synscenter Refsnæs tirsdag og onsdag den 27-28/6 2017. Synscenteret afholdte for halvtredsindstyve gang deres sommerlejr og første gang med judo på programmet.

På dette års sommerlejr ville arrangørerne prøve noget nyt for børnene. En kontakt blev sat i stand via Parasport Danmark og Christian Bundgård, der er projektansvarlig i Dansk Blinde Samfund. Derefter, med Judo Danmarks udviklingskonsulent, Karina Sørensen, for at give de svagtseende og blinde børn muligheden for at prøve judo.

Foto: Anders Lindberg, Judo Danmark

Der blev fundet tre engagerede og dygtige judotrænere, der var villige til at påtage sig opgaven og dette mundede ud i to dage med judo.

Under et besøg på sommerlejren fik jeg nogle reaktioner fra nogle af deltagerne:

11-årige Cecillie Dam udtaler:
” Til at starte med virkede det lidt voldsom, men jeg synes, at det er lidt sjovt med de forskellige øvelser vi laver. Faldteknik virker skræmmende men mest på grund af de høje lyder der kommer, men da træneren forklarede hvorfor, så var det alligevel ikke så slemt”.

Det var Cecillies 8. gang på sommerlejren. Da jeg adspurgte om judo var noget for hende svarede hun, at hun måske gerne ville prøve igen, hvis det blev tilbudt. Cecelie er lettere synshandicappet.

Lasse From på 16 år fra Skjern var meget positiv overrasket over judoen:
“Det er en helt anden måde at være aktiv på – en anden måde at træne på. Det er en sport som tiltaler mig og jeg overvejer at starte. Det er en rigtig sjov måde at bruge mine kræfter på”.

Cille Kjellegaard på 12 år fra Næstved mente, at elementer fra judoen lignede noget af det, som de sommetider leger i skolegården:

“Det kan sagtens friste mig at starte til judo, men jeg mangler tiden til det og så jeg er også lidt bange for at skade min modstander”.

Cille er nemlig en pige med ‘go’ i. Cille er middel synshæmmet.

Alle børnene syntes, at trænerindsatsen var rigtig god og de talte et sprog som de forstod. Træningsformen var tilrettelagt på en sådan måde, at den var let beskrivende, præcis og let at gå til.

Judo Danmarks trænerne blev spurgt om deres motivation for at indgå i et projekt som dette:

Én af trænerne udtaler, som de alle nikker genkendende til:

“Vi vil gerne prøve kræfter med en anden form for undervisning. Det er en anden tilgang end hvad vi er vant til i vores respektive klubber. Vi skal se lidt anderledes på undervisningen af de forskellige teknikker, da de skal forklares i detaljer og ikke bare vises pr. automatik, som når vi underviser seende”.

Trænerne udtalte, at de havde lært en hel del om dem selv og dette var en perfekt udfordring for dem selv.

Det er Judo Danmarks håb at denne start og samarbejde med Dansk Blinde samfund kan føre noget mere med sig.

Blinde og svagtseende er et af Judo Danmarks fremtidige satsningsområder.

Tekst og billeder: Anders Lindberg, Judo Danmarks Kommunikationsudvalg