Når der er præsidentvalg i USA den 3. november 2020, står afgørelsens time mellem den allerede siddende præsident Donald Trump fra Republikanerne og Joe Biden fra Demokraterne. Valgkampen er allerede godt i gang, og den svinger som altid mellem udtalelser fra den pågældende præsidentkandidat om, hvordan denne ønsker at lede landet og mindre heldige udtalelser om modkandidaten. Her kan det til tider være forvirrende for vælgerne, hvordan de skal vælge. Nogle vælger også at gøre det til en ”spændende” kamp ved at spille på, hvem de tror, der vinder. Mens nogle spiller deres odds på Trump, sætter andre deres penge på Joe Biden.

Hvordan vælger man?
Det er interessant i et større helikopterperspektiv, hvordan mennesker vælger, når det kommer til politiske valg. For handler deres kryds mest om egne interesser og værdier, altså et ”egoistisk” valg, eller vælger de mere ud fra et større samfundsmæssigt perspektiv, og hvad der ville gavne helheden? Nogle tænker mere her og nu, når de vælger at sætte deres kryds, mens andre tænker længere ud i fremtiden.

Er det erfaring eller troværdighed, der regerer?
I valget om, hvem vælgerne mener, er den bedst egnede præsident, kan de også vælge ud fra et kriterie om erfaring med den enkelte kandidat. I tilfældet med Donald Trump har vælgerne således allerede opnået god erfaring med, hvordan han fungerer og opnår resultater som præsident. Dette kan både være en fordel og en ulempe, alt efter hvem man spørger. Man kan også vælge ud fra den troværdighed, som den enkelte kandidat har. Her kan en kandidat som Joe Biden måske gå hen og vinde, fordi han er en uprøvet men dog troværdig præsidentkandidat. Selvom vælgerne dermed ikke ved, hvordan han reelt vil fungere som præsident, kan de vælge ham ud fra hans troværdighed og de værdier og mål, han kommunikerer ud til befolkningen.

Ønsker om fornyelse eller det velkendte?
Det er forskelligt, når man vælger en præsidentkandidat, om man ønsker fornyelse eller mere velkendte toner. Er man progressiv eller mere konservativ? Det interessante er her, at begge præsidentkandidater er hvide, gamle mænd. På denne måde er der noget konservativt over dem begge, selvom de lover guld og grønne skove i forhold til USA´s fremtid. USA mangler stadigvæk på ligestillingsfronten at vælge en kvindelig præsident. Her var Hillary Clinton nok den, der var tættest på, og hvem ved: Måske har hun banet vejen for, at der i fremtiden er andre kvinder, der stiller op som præsident.

Hvad mon det ender med?
Der er mange bookmakere, der forsøger at spå om, hvordan det amerikanske præsidentvalg ender. Lige nu fører Joe Biden i meningsmålingerne. Her er det især svingstaterne, der kommer til at være udslagsgivende for resultatet. Det hele bliver afgjort den 3. november 2020.

Foto: Pexels.com