custom24-2433 børn fra Kalundborg siger “Hej skal vi lege?” De skal hoppe, styrke motorikken og bruge farvestrålende balanceblokke til masser af sjov og bevægelse. I uge 41 er 433 børn fra daginstitutioner i Kalundborg med i bevægelsesugen Hej Skal Vi Lege, som Børneulykkesfonden, DGI og bObles står bag.

Når børnene bliver 3 år, så daler forældrenes fokus på, om børnene er fysisk aktivitet. Det viser nye tal, og derfor skal både forældre og pædagoger inspireres til at sætte gang i mere bevægelse i hverdagen.

Bevægelsesugen “Hej skal vi lege?” arrangeres af Børneulykkesfonden, bObles og DGI, som hvert år dedikerer uge 41 til fokus på motorik, leg og bevægelse i børnehaver og institutioner. Ugen skydes i år i gang mandag d. 10. oktober, hvor 1172 institutioner over hele landet med over 43.000 børn leger med.

Børn skal bevæge sig mere derhjemme
Børneulykkesfonden har gennemført en undersøgelse blandt 357 forældre med børn under 10 år, og den viser, at forældre begynder at slække på de fysiske aktiviteter derhjemme, når barnet kommer i 3-års alderen. 82 % af forældre med børn under 2 år prioriterer fysisk aktivitet derhjemme hver dag eller flere gange om ugen, mens det kun er 60 % af forældre med 3-5-årige børn.

“Selvom hverdagen er travl, er det enormt vigtigt, at forældre husker at skabe rammerne for, at deres børn kan være aktive derhjemme også,” siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden og initiativtager til bevægelsesugen.

Søren Møller, formand for DGI supplerer:

“Der er rigtig mange gode grunde til at sætte fokus på motorik og bevægelse blandt børn, både når de er i institution og derhjemme. Sætter vi tidligt ind, så kan bevægelse og leg blive en god vane, og vil på sigt også være med til at give et aktivt og sundt liv,” siger Søren Møller.

Leg er nøglen til at få børn til at bevæge sig
“Hej skal vi lege?” er bygget op omkring en “tumlepakke” med produkter fra designfirmaet bObles – i år i form af en flok haletudser. Institutionerne får også informations- og legehæfter, som kan give pædagoger og forældre viden og inspiration til mere bevægelse i hverdagen. Legene er udviklet af Louise Hærvig, som er børnefysioterapeut tilknyttet bObles, med henblik på stimulering af barnets sansemotoriske udvikling.

“Bevægelse skal som udgangspunkt bare være sjovt og så skønt, at barnet bare får lyst til mere. Det bliver allerbedst i nærværet og samspillet, hvor både børn og voksne fornemmer, at her har vi gang i noget helt særligt. At få mulighed for at udfordre og lege med sit motoriske potentiale, bør være alle forundt. Så ja, det skal leges ind, men det skal også tages alvorligt, så vi alle – både børn og voksne – får brugt vores krop i hverdagen på den sjove måde,” siger Louise Hærvig.