Børnene har længe glædet sig til, at I skal på vinterferie. Nu er det endelig ved at være tid, hvor bilen skal pakkes med skibriller, skistøvler, skihjelme og de lækre vinterjakker.
De voksne er selvfølgelig helt klar til at komme afsted på den længe ventede vinterferie, for du har helt styr på dit eget skiundertøj og overtøj samt udstyr. Men hvad skal du lige i alverden skal du give børnene med, så de godt klædt på til al slags vejr?

Det inderste lag tøj:
Det inderste lags funktion er meget vigtig, da det transporterer sved og fugt væk fra kroppen. Får han eller hun det for varmt, er det vigtigt at overskydende varme og evt. sved bliver transporteret væk, så den ikke bliver fugtig og klam. Eksempler på det inderste lag tøj kan være en lækker undertrøje med korte eller lange ærmer eller et par lækre leggings eller skiundertøj.

Det midterste lag tøj:
Når først det inderste lag tøj er på plads, skal der nu styr på det midterste lag tøj, hvis funktion er isolerende. Det vigtigste formål det midterste lag tøj har, er nemlig at holde barnet varmt og komfortabelt.

Med det midterste lag tøj, må der gerne være plads nok mellem lagene til at luften kan cirkulere – og eventuel damp kan bevæge sig væk.

Værd at huske med mellemlaget
● Det er ikke hensigten, at tøjet skal sidde tæt
● Mellemlaget skal kun bruges som et mellemlag, og ikke det yderste lag tøj

Det yderste lag tøj:
Det yderste lag tøj skal beskytte mod vejret. Det skal dermed sørge for at holde barnet tørt og beskytte det mod vinden.
Det yderste lag skal dermed være enten vandtæt eller vandafvisende (det afhænger af hvor meget det regner og sner).
Foruden dets vandafvisende funktion, skal det også være åndbart, sådan at fugt kan blive ledt væk fra barnets krop. Det yderste lag bør også være slidstærkt, så det kan holde til, at barnet leger ude.

Det yderste lag skal
● Være vandtæt
● Være vindtæt
● Have en høj åndbarhed
● Være slidstærkt

Foruden de nævnte eksempler, er det også vigtigt at huske et par hjemmesko til de mindste og eventuel et ekstra skiundertøj, til når I er hjemme i hytten. At alle mand går rundt i skiundertøj hører sig som regel til på de fleste vinter- og skiferier.

Det yderste lag tøj skal være enten vandtæt eller vandafvisende. Foto: Color Kids