Fredag d. 3. september åbner udstillingen ”Eyvind Olesen – en vestsjællandsk kunstner” på biblioteket i Gørlev. Ved hjælp af venligt udlån af malerier fra lokale ejere, og med udgangspunkt i Eyvind Olesens lokale tilhørsforhold, fortælles historien om en kunstner, der var helt sin egen og en mønsterbryder i sin tid. Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Kalundborg Biblioteker og Eyvind Olsens datter, Lektor Emeritus Ingrid Leth, pensioneret præst Anne-Grete Thestrup, samt Anne Christensen fra Gørlev Lokalhistoriske Arkiv.

Sådan startede det….

I sommeren 2020 kom Anne-Grete Thestrup ind på biblioteket i Gørlev med en god ide og en opfordring: Hun var i besiddelse af en håndfuld malerier af Svallerupkunstneren Eyvind Olesen (1907 – 1995) og hun var slet ikke i tvivl om, at mange familier i lokalområdet måtte have værker af Eyvind Olesen hængende. Skulle man ikke lave en udstilling om Eyvind Olesen og fortælle hans historie? Anne-Grete Thestrup ville gerne udlåne sine malerier til dette formål, og måske man kunne overtale lokale ejere til at udlåne deres malerier også?

Hvem var Eyvind Olesen?

Eyvind Olesen blev født i Svallerup, Vestsjælland, og han malede, tegnede og digtede fra barnsben. Han var så bogligt dygtig, at han blev sendt på Sorø akademi med ambitioner om at studere til præst. I sin fritid cyklede han rundt i Danmark og tegnede hvad han så. To gange nåede han til Hamborg, og blev her påvirket af de klassiske modernister både i abstrakt og mere naturalistisk stil. Som 25-årig opgav han teologistudierne og debuterede som maler. Han udstillede herefter i flere år på kunstnernes efterårsudstilling, Statens Museum for kunst (1941) og bidrog til Asgers Jorns Tidsskrift ”Helhesten”. Han blev bl.a. kaldt Hanemaleren, fordi den hjemlige hønsegård afspejledes i hans kunst, som i øvrigt udgjorde en bred palet af både landskaber, natura morte, abstrakt kunst og muntre finurlige indfald. Hans liv og værker repræsenterer et opbrud med traditioner og klasse, en mønsterbryder og et menneske for hvem kunsten var en urkraft. Han måtte dog som så mange kunstnere hutle sig gennem tilværelsen og sælge billeder til slægtninge og bekendte rundt om på Sjælland for at overleve.

Praktisk information

Udstillingen om Eyvind Olesen kan opleves på biblioteket i Gørlev i perioden fredag d. 3. september til fredag d. 29. oktober. Der åbnes med fernisering fredag d. 3. september i tidsrummet 11-13.

Udstillingen kan kun ses i den del af bibliotekets åbningstid, hvor der er personale til stede. For åbningstider se www.kalundborgbib.dk

Mandag d. 4. oktober kan man opleve Ingrid Leth fortælle om sin fars liv i foredraget ”Eyvind Olesen: En kunstner i sin samtid”. Læs mere på www.kalundborgbib.dk eller i bibliotekets katalog, der kan hentes i alle filialer.

Udstillingen tager udgangspunkt i Eyvind Olesens lokale tilknytning, og fra fredag d. 20. august kan man på Kalundborg Bibliotekers hjemmeside klikke ind på temasiden ”Eyvind Olesens kunst i Vestsjælland”, hvor en lidt større fortælling bredes ud.

 

Pressefoto