Morbærdag på Kalundborg Museum den 16. september kl. 10.30-15.

I haven til Kalundborg Museum vokser et stort og meget gammelt morbærtræ. Dette træ er registreret som Evighedstræ nr. 1 af Danmarks Naturfredningsforening. Der vokser mange morbærtræer i Vestsjælland, og særligt mange på Kalundborg-kanten, ikke mindst på Røsnæs. Kalundborgegnen er en af de steder i Danmark med flest solskinstimer og var tidligere en slags center for morbæravl.

Det sker

På morbærdagen får træet opmærksomhed fra mange kanter. Vær med til at afhaspe silkekokoner, lavet af silkesommerfuglens laver, der har spist sig mætte i morbærtræets blade. Det er de afhaspede tråde fra kokonerne, som bliver vævet til den blødeste silke. I museets værksted kan man male sit eget unikke motiv på et silketørklæde.

10.30: Velkomst på museets vegne af Alexander Bradburn. Derefter fortæller Rie Koustrup om morbærtræet og forbindelsen til silke.

11.30-15.00: Værkstedet har åbent, og Rie Koustrup og Irene Pedersen vejleder i at male på silke, så både børn og voksne kan male eget tørklæde. 

11.30-15.00: Afhaspning af kokoner i havestuen, hvor John Pedersen giver ekspertråd og fortæller om silkesommerfuglen i alle dens stadier.

Morbær ligner brombær, men smager ikke helt sådan. I haven er der salg af kaffe og pandekager med morbærmarmelade.

Arrangementet er gratis, og hele dagen er der gratis entre til Kalundborg Museum. Tag endelig hele familien med, for børnene kan sagtens få en sjov dag.

 

Morbærtræet i haven til Kalundborg Museum. Foto: Museum Vestsjælland