Fra mandag d. 17, maj og en uge frem afholder Kalundborg Biblioteker festival for de allermindste. Festivalen er en del af et 4-årigt samarbejde med flere andre biblioteker i Midt- og Vestsjælland, VestLÆSland, og handler om en større og tidligere litteratur- og læseindsats for de mindste børn.

En tidlig læseindsats kan nemlig have stor betydning for et barns udvikling og dets fysiske og psykiske sundhed. Undersøgelser har vist, at en tidlig indsats kan afhjælpe social ulighed, styrke børnenes sprog og dermed også deres evne til at lære at læse og på længere sigt tage en uddannelse. Og så giver højtlæsning en række gevinster som ro, koncentration og fællesskab.

Festivalen ’ÆllebælleMAjfortælle” er en del af indsatsen og vil løbe af stablen hvert år i maj måned, mens projektet kører. Festivalen rækker ud mod blandt andet vuggestuer og dagplejebørn, der kommer til at opleve et bredt udvalg af litteratur, rim og remser, fortællinger, musik, teater, lydbøger og bøger.

En virtuel festival
I år er alting anderledes da festivalen ikke afvikles fysisk på bibliotekerne, men i stedet afholdes ude hos den enkelte dagplejer og i vuggestuerne. Der vil dog være fælles aktiviteter, som alle børn møder på tværs af kommunerne – i år er det f.eks. en digital teaterforestilling, som er skrevet eksklusivt til festivalen. Forestillingen ”Da Lille Nielsen Rejste” er tilrettelagt af skuespiller Flemming Bang.

Derudover møder børnene digital højtlæsning fra det digitale Lililib-højtlæsnings-univers fra Ringsted Bibliotek, som mange børn allerede kender og elsker. Der vil blive produceret nye film til festivalen hvert år.

Hvad sker der lokalt på Kalundborg Biblioteker?
Den kommende uge forud for festivalen vil der blive sendt Ællebælle-poser ud til alle vuggestuer og dagplejer i kommunen. Her vil være bøger til læsning hos dagplejen eller i vuggestuen samt breve med program til alle de mindste og deres forældre i kommunen.

Mandag d. 17. maj kl. 10 skydes ÆllebælleMAJfortælle festivalen i gang på www.kalundborgbib.dk med dejlig sang og intro til ugens aktiviteter og hele ugen vil der så være virtuelle input og aktiviteter på hjemmesiden.

Bl.a. vil børnebibliotekarne komme med fif til leg, sprogstimulering og læsning og der vil være QR skattejagter rundt i kommunen.
Festivalen afsluttes lørdag d. 22. maj kl. 13 med bl.a. klip fra ugen og en god højtlæsninghistorie til allersidst.

Kalle på tur – en bog til alle de mindste
I anledning af ÆllebælleMAJfortælle Festivalen har Kalundborg Biblioteker lavet en bog til uddeling til alle de 0-3 årige i kommunen. Bogen handler selvfølgelig om blæksprutten Kalle – Bibliotekets blæksprutte – og kommer omkring temaet MODSÆTNINGER, når Kalle tager på tur under vandet og møder en masse forskellige dyr. Bogen er skrevet og illustreret af børnebibliotekar Tina Christiansen og er med i velkomstbrevene, der gives via dagplejere og vuggestuer.

Kalundborg Biblioteker glæder sig rigtig meget til at byde velkommen til en uge med masser af sjov og aktiviteter for de mindste. Læs mere om festivalen på bibliotekets hjemmeside www.kalundborgbib.dk , hvor hele programmet for ugen også kan ses – og vil I høre mere om samarbejdet i regionen, VestLÆSland, så se mere på www.vestlaesland.dk

Hent programmet her. God fornøjelse!

Foto: Kalundborg Bibliotek