Diabetes er i kraftig vækst i Danmark. Mindst 280.000 danskere har diabetes, som kan resultere i synstab eller blindhed, hvis det ikke opdages i tide. Men med en helt almindelig synstest er det muligt at opdage tidlige tegn på sygdommen. I anledning af Verdens Diabetes Dag anbefaler Dansk Blindesamfund sammen med Louis Nielsen i Kalundborg at benytte mærkedagen til at få undersøgt synet.
76.000 danskere har lige nu type 2-diabetes uden selv at vide det. Diabetes er en af de mest almindelige årsager til synsproblemer. Opdages sygdommen ikke i tide, kan den føre til nedsat syn og i værste fald blindhed. Men en synstest hos en optiker kan være med til at opdage sygdomstegn.
– Det er vigtigt at få undersøgt synet, hvis man oplever forandringer. Det kan i værste fald føre til blindhed, hvis det ikke bliver undersøgt og behandlet, fortæller Pernille Lindhardt Steiness, klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.
Diabetesforeningen skønner, at 430.000 danskere i 2030 vil være diagnosticeres med diabetes. Hvis den udvikling skal vendes, er det ifølge Dansk Blindesamfund vigtigt at sætte ind med forebyggelse.
– At miste synet – helt eller delvist – sætter dybe spor både menneskeligt og socialt. Derfor er det vigtigt at sætte ind med forebyggelse i de tilfælde, det er muligt. Diabetes er en af de hyppigste årsager til blindhed i den vestlige verden, men heldigvis kan regelmæssig synstest hjælpe med at opdage diabetes, før der opstår synstruende øjenforandringer. Netop derfor sætter vi fokus på en vigtig sag i anledningen af Verdens Diabetes Dag, siger Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund.
Kigger man på antallet af diabetikere på landsplan, står det værst til i Region Sjælland, hvor 5 procent af indbyggerne er diagnosticeret med type 2-diabetes, svarende til 53.675 personer. Specielt type 2-diabetes udvikler sig hurtigt, og i 2030 estimerer Sundhedsdatastyrelsen, at 73.871 personer i Region Sjælland vil blive ramt af diabetes. Det betyder en stigning på 27 procent.
Øjenlæger kontrollerer sygdomstegn
Diabetes kan forårsage skader på synet, som viser sig ved blødninger og ændringer i strukturen på din nethinde.
-Ved diabetisk øjensygdom sker der forandringer i øjets små blodkar og blødninger på øjets nethinde, som vi kan finde ved et sundhedstjek af øjet, som er den del af vores synstest. Hvis optikeren vurderer, at der kan være sygdomstegn, sender vi straks sagen videre til vores netværk af øjenlæger, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.
Specielt for diabetes 2-patienter er det vigtigt med forebyggende sundhedstjek.
– Vi ser, at diabetes 2-patienter har større forandringer på deres nethinde, når de får konstateret diabetes, fordi de har gået rundt udiagnosticeret og umedicineret i længere tid. Det kunne vi have fanget og forebygget med et sundhedstjek i tide. Det er derfor også afgørende, at diabetes 2-patienter passer deres kontroller ved øjenlægen.
Gode synsvaner
Hos Louis Nielsen oplever man, at folk kommer sent med symptomerne. Louis Nielsen opfordrer derfor til, at man får undersøgt sine øjne jævnligt. Er man i risikozonen for diabetes, bør man gøre det årligt, lyder anbefalingen fra Diabetesforeningen.
– Den årlige synstest går nok ofte i glemmebogen for mange diabetikere, men det er jo oplagt at bruge mærkedagen som reminder til at få taget en synstest med sundhedstjek, pointerer Pernille Lindhardt Steiness.
• Mindst 280.000 danskere har diabetes1 (heraf 252.000 med type 2-diabetes, 28.000 med type 1-diabetes)
• 76.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes
• 360.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes)
• Antallet af mennesker med diagnosen type 2-diabetes er næsten tredoblet fra 2000-2018
• Diabetes koster det danske samfund omkring 87 millioner. kroner om dagen
• I 2030 vil 430.000 danskere ifølge prognoser være diagnosticeret med type 2-diabetes
Kilde: Diabetesforeningen