Lisbeth Imer, runolog på Nationalmuseet, gæster Fugledegård Vikingecenter den 10. september og fortæller om runer
Runer. De fleste ved, hvad det er for noget, men de færreste kan læse, hvad der står, når det står skrevet med runer.
En af dem, der kan, er Lisbeth Imer. Hun er runolog og seniorforsker på Nationalmuseet.

Tirsdag den 10. september 2019 klokken 19 gæster hun Fugledegård Vikingecenter og fortæller om runer.

Det er Tissø Vikingemarked, der byder på aftenen med Lisbeth Imer som optakt til årets vikingemarked, der finder sted den første weekend i oktober.

Titlen på foredraget er »Danmarks runer – en fortælling«
Lisbeth Imer giver en generel introduktion til runeskriften og sætter derefter fokus på de omkring 260 runesten, der blev rejst i Danmark gennem en periode på omkring 400 år fra 700-tallet og til begyndelsen af 1100-tallet.

Skriftsystem
Runealfabetet er et skriftsystem, der opstod i det andet århundrede efter Kristus og var kommunikationsmiddel i over 1.200 år. Først omkring 1000-tallet begyndte runerne i Norden at blive erstattet af det latinske alfabet.

Mest kendt er runerne fra de runesten, der er fundet en række steder. De to Jellingesten er de mest kendte og afspejler overgangen fra hedensk vikingetid til den kristne middelalder. Den mindste af de to er ældst og rejst af kong Gorm den Gamle til minde om hans hustru Thyra Danebod. Stenen kaldes også for Danmarks dåbsattest.

Hver rune havde sit eget navn, så det var nemmere at huske, hvilken lyd den enkelte rune stod for. Det er kun vikingetidens runenavne, vi har førstehåndsviden om.

Vikingernes tale
– Det er sjældent, at vikingerne taler så direkte til os, som de gør på runestenene. Måske er det derfor, vikingetidens runesten er så fascinerende, siger Lisbeth Imer forud for sit besøg på vikingecentret ved Tissø- Her får vi historien fra vikingernes egen hånd, og den er skrevet på vikingernes eget sprog og med det alfabet, man brugte i vikingetiden: Runerne.

Antallet af pladser til foredraget er begrænset, og du skal melde sig til på forhånd til Lisbeth Smidth på mailadressen:  lisbethsmidth@gmail.com