De tidligere 6. og 7. klasser på Nyrupskolen har oplevet et lidt anderledes skoleår end de fleste. I skoleåret 2020/2021 blev eleverne og lærerne fulgt af et kamerahold i skoletiden. Det har resulteret i programmet ’Det store bevægelseseksperiment’ på fire afsnit, som man kan se på DR1 fra uge 41.

Nyrupskolen er, som landets eneste skole, udvalgt til at deltage i DR’s kommende tv-program ’Det store bevægelseseksperiment’. Serien er en del af projektet ’Sammen om bevægelse’, som DR, Dansk Firmaidrætsforbund, Danske Skoleidræt, DIF og DGI står bag. Bevægelsesprojektet er støttet af forskere fra Syddansk Universitet, der sætter eleverne igennem små projekter som blandt andet koncentrationsforsøg, klatreture og morgengymnastik.

”Som skole har vi lært, hvordan det fungerer at arbejde med et tv-hold. Lærerne og eleverne har været utrolig dygtige til det, og vi har fået en masse redskaber, som vi kan tage med videre” fortæller Tanja Kristensen, tidligere afdelingsleder på Nyrupskolen.

Mere bevægelse i undervisningen
Lærerne har været på bootcamp med Dansk Skoleidræt, hvor de har fået en masse gode redskaber til at skabe mere bevægelse i undervisningen. Gennem projektet har de også fået uddannet 16 junioridrætsledere i 6. og 7. klasse. Her er eleverne blevet klædt på til at organisere og planlægge aktiviteter tilpasset til børns motoriske udvikling. Planen er, at de skal bidrage til at holde fast i bevægelsen på skolen.

Kalundborg Kommune er visionskommune for projektet ’Bevæg dig for livet’. I den forbindelse er der indgået en visionsaftale, som har fokus på at anvende fysisk aktivitet, bevægelse og deltagelse i sociale fællesskaber, som tilgang til den kommunale opgaveløsning. Samarbejdet med DR1 hænger godt sammen med Kalundborg Kommunes vision.

Anderledes skolegang
Eleverne har prøvet en masse forskellige forsøg. Der var et forsøg, som gik ud på at undersøge kønsopdelingen. I den forbindelse skulle pigerne fra 6. og 7. klasserne indrette deres egen ”pige gård”. Derudover har eleverne været igennem adskillige små projekter som blandt andet koncentrationsforsøg, nudging, omrokering af klasselokaler og et Harvard University projekt.

Alt det kan man se i programmet ’Det store bevægelseseksperiment’, når det har premiere den 11. oktober klokken 20.00 på DRTV og DR1.

Projektet har skabt nytænkning i forhold til bevægelse og mere fokus på børnenes stemme.

”Det har været et spændende projekt at arbejde med efter coronanedlukningen. Eleverne kunne komme tilbage til en helt anderledes skolegang, hvilket har været virkelig godt for dem. Dette projekt har skabt en større trivsel og øget det sociale samvær i klasserne. Det har været fantastisk at følge med i den udvikling”, udtaler Tanja Kristensen.

 

Foto: ABW