Birgitte Dinesen tager imod på hovedtrappen.

Tekst og foto af indretningsarkitekt Mette Skjoldan

Et interviewbesøg hos godsejer Birgitte Dinesen mandag den 15. april 2019 vil give et lille indblik i Kragerup Gods’ indretning, med fokus på stedets historie. Og lad os slå fast med det samme – stedet rummer så mange historier, at vi kun her kan bringe en lille bitte del.

Kragerup Gods er en moderne virksomhed, midt i historiske vingesus. Birgitte Dinesen og hendes ægtefælle driver stedet med ægte ildhu og med respekt for både fortid og fremtid.

Mødet med Birgitte er kommet i stand, som led i en række interviews med henblik på at vise lokale steders indretning med forskellige vinkler. Noget skal undersøges, og hos Birgitte Dinesen vil vi på jagt efter historiske ting. Lad os se, hvad vi finder.

Et rigtig fint dækkeskab

Vi tager først en snak, og allerede her finder Birgitte noget af ældre dato, som har en vandrehistorie. Det er et gammelt arvestykke, som er gået i arv i flere generationer på Kragerup Gods.

”Det her fine skab har jeg arvet. Og det skal være her til evig tid. Og også stå i det her hjørne, hvor det står nu. Der går nemlig en vandrehistorie om, at hvis dækkeskabet fjernes eller rykkes rundt med, vil ejeren af Kragerup Gods dø. Og det er jo ikke noget at spøge med,” fortæller Birgitte.

Vi får en snak om de mange ejere, godset har haft gennem tiden. Og Birgitte oplyser, at der findes mange ting og sager af ældre dato. Men også, at hun blander de gamle ting med nyere ting, gerne i Gustaviansk stil. Gustaviansk inspireret indretning stammer fra den svenske konge Gustav den 3., nogenlunde svarende til perioden 1777-1800. Dvs. i Danmark regerede Christian den 7ende på dette tidspunkt. Birgitte har købt nye møbler og interiør, inspireret fra denne tid af.

Udenfor i haven fandt vi dette gamle tavlebord, som er fra 1577. Det er et helt unikt bord med inskriptioner, der er lidt utydelige, men flot svungne hen over bordets overflade. Birgitte viser stolt frem og vil gerne have bygget et lille hus, hvori tavlebordet skal stå. Det må meget gerne ligne tegningen af det oprindelige hus.

Tavlebordet i haven
Tegning af det oprindelige havehus, der rummede tavlebordet.

Turen rundt i dag har vist, at det er ganske vist, at indretningen er et mix mellem det oprindelige og det nyere. Det er Hvælvingekælderen et godt eksempel på, nemlig et ældre rum med ny indretning.

Dette mix af gammelt og nyt gør, at folk både kan forstå den historie godset indtager og også forholde sig til at være der, med kursus og andre aktiviteter, når det er iblandet ny stil. Stedet er unikt, da det både indeholder aktiviteter af motionsmæssig og oplevelsesmæssig art. Det er en moderne kursusvirksomhed med forståelse for sammenhængen.

Her er et af badeværelserne i et af deluxe værelserne, flankeret af lyset fra vinduet.

Badeværelserne er en af de mange små beviser på, at der bliver kræset for indretningen. Og at et historisk mix også kan lade sig gøre. Man ved ikke nødvendigvis helt hvilke tidsaldre man befinder sig i, men det er ikke det vigtige. Det vigtige er her at føle sig godt tilpas. Og det gør man. Sikke et badeværelse.

Tak til Birgitte Dinesen fra Kragerup Gods, der havde tid til at vise rundt en times tid i en anden tid, i en uendelig historie. Og med et par velvalgte fotos til at illustrere det viste.

Kragerup Gods, set fra haven, april 2019.