Foto: Kalundborg Bibliotekerne

Den 16. juni åbner Sommerbogen igen, og Kalundborg Bibliotekerne er med. Opfordringen til børnene er enkel: Læs og anmeld så mange bøger, I kan, i løbet af sommerferien, og vind en masse fede præmier.

Sidste år kom Sommerbogen for første gang til Kalundborg, da bibliotekerne stod for formidlingen og uddeling af præmier til vinderne. Nu gentager biblioteket successen. Sommerbogen er folkebibliotekernes landsdækkende læsekonkurrence for 7-14-årige med tusindvis af deltagere hver sommer. Idéen bag Sommerbogen er at fastholde børns læselyst hen over sommerferien, hvor de samtidig anmelder de bøger, de har læst, og forholder sig til dem. Og hvilken bedre motivation, end en konkurrence med fristende præmier i vente.

”Når man anmelder en bog, kommer man længere ind i den, og man ser historien fra en anden vinkel. Hvis man kan lide at læse, er det en sjov måde at fortælle om historier på. Og man kan anbefale det, man bedst kan lide, til andre.” Citat: Matilde Lauritzen, vinder af bedste skrevne anmeldelse Sommerbogen 2016.

Børnene vælger selv de bøger, de vil læse og anmelde, og de kan både skrive deres anmeldelse eller optage den på video. Det vigtigste er, at børnene begrunder deres mening om bøgerne, og at de har lavet anmeldelserne selv. Sommerbogen foregår blandt andet på biblo.dk, som er en digital platform, hvor man kan uploade og dele videoer – og møde hinanden. Konkurrencen foregår også på det lokale bibliotek, hvor børnene kan høre om Sommerbogen og blive inspireret til læsningen.

Foto: Kalundborg Bibliotekerne

På Kalundborg Bibliotekerne udstiller vi de bøger, børnene kan vinde, og de kan selv vælge frit mellem præmierne. På biblioteket møder vi dagligt børnene – også i sommerferien – og vi kan derfor fortælle dem om Sommerbogen og sørge for, at flere og flere deltager i konkurrencen. Vi stabler også nogle forskellige aktiviteter på benene, som understøtter børnenes deltagelse i konkurrencen og appetit på læsningen.

Alle børn i alderen 7-14 år kan deltage i Sommerbogens individuelle fritidskonkurrence eller som klasse i Sommerbogens skolekonkurrence for 1.-6. klasser. I fritidskonkurrencen er der iPads på højkant og daglige bogpræmier, mens de bedste klasser kan se frem til forfatterbesøg. Præmierne er sponseret af Edvard Pedersens Biblioteksfond og forlagene Gyldendal, Alvilda, Høst & Søn, Tellerup og Carlsen, og de bedste anmeldelser kåres af bibliotekarer og Biblos redaktion.