Via et lille instrument, som kan reguleres i belastning, skal Lars fem gange dagligt træne sine lungemuskler, så de kan genvinde styrken efter den virus, der har hærget hans krop den sidste måned.

Lars sammen med fysioterapeut, Kim Mogensbæk Poulsen. Foto: Slagelse Sygehus

Lars, der er pensioneret lærer, blev konstateret covid-19 positiv i starten af marts måned, hvorefter han blev indlagt først på intensivafsnittet, senere på covidafsnittet på Slagelse Sygehus, skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

– Det har været en hård omgang. Det hårdeste jeg har været ude for i mit liv. Jeg var i respirator i knap en uge. Det var ikke en rar fornemmelse at lade en maskine trække vejret for en, fortæller Lars.

“Sug, sug, sug” lyder det fra Kim Mogensbæk Poulsen, overfysioterapeut på Slagelse sygehus. Kim instruerer Lars i at træne sin indåndingskraft med et lille hvidt plastik instrument. Indåndingskraft afhænger af lungemusklen diafragmas’ styrke. Til at starte med havde Lars kun 71% af den styrke diafragma burde have, men efter flere dages forløb med daglig træning er tallet nu 88%. Tallet indikerer, at Lars’ lunger nu er meget tættere på det niveau, et rask menneske kan præstere.

Covid-19 er en virus, der blandt andet angriber lungerne – og kombineret med respirator behandling som Lars fik, mistes meget muskel styrke i indåndingsmusklen, diafragma. Derfor er det særligt vigtigt, at styrke specielt denne muskel ved at aktivere og træne den ofte. Fysioterapeuterne på Slagelse Sygehus var hurtige sætte ind med daglig træning for de covidsmittede patienter, som var i stand til at træne deres lunger.

– Diaphragma (åndedrætsmuskel) er jo en muskel lig andre muskler i kroppen, men vi ved at denne muskel svækkes hurtigere end andre muskler i patienter der har været i respirator. Musklen skal derfor have specifik styrketræning, og vi bruger jo træningsprincipper der ligner det man bruger i almindelig vægttræning i træningslokalet, siger Kim Mogensbæk Poulsen

– Man har brug for al den hjælp, man kan få

Lars har været glad for træningen med fysioterapeuterne og hjælpen fra det øvrige sundhedspersonale på coronaafsnittet.

– Jeg var villig til at prøve hvad som helst for at få det bedre. Alle, som har nogle kompetencer indenfor et hvilket som helst område, har man jo brug for i sådanne situationer. Man har jo dybest set brug for al den hjælp, man kan få, fortæller Lars

Lars er nu udskrevet fra Slagelse Sygehus efter knap en måneds indlæggelse.