På den vestsjællandske halvø Asnæs ligger Asnæslejren. Her har den ligget siden 1918, og var i sin tid forbeholdt Frederiksberg sogns ungdomskreds. For at komme dertil kører man ud ad Kalundborg, passerer Lerchenborg slot, og videre ud ad den forholdsvis smalle landtange med fjord og Røsnæshalvøen til den ene side og Jammerlandbugt, og udsigten til Storebæltsbroen, til den anden. Fra det åbne landskab ind i høj, tæt skov. Rundtomkring stor koncentration af gravhøje. Man skal vide, hvor man drejer af. Efter 200 meter på skovvejen tages et venstresving ad en grusvej, der bugter sig igennem den tætte forskov, ned mod Jammerland Bugt. Så ligger lejren der. Det er et stort træhus med stråtag. Det ligger godt på grunden og i landskabet med Storebælt og badebroen lige på den anden side af det levende hegn. Ved indvielsen for hundrede år siden blev de fleste gæster sejlet dertil, da vejen var nærmest ufremkommelig.

Få steder i Danmark har bygninger fået lov at stå, som de blev bygget og tænkt. Men det er tilfældet her. Asnæslejren er en enestående tidslomme. Stråtagets konstruktion er blevet usynligt brandsikret, og her findes én af Asnæshalvøens to hjertestartere.

Et diminutivt solcellepanel på den ene side af skorstenen giver strøm til en led-lampe i køkkenet og fadeburet. Og der er etableret et par stik til at oplade mobiltelefoner. Der er nemlig ingen strøm i øvrigt.

For få siden er der kommet træk og slip på Amalienborg og Sorgenfri, som toiletterne kaldes, og hermed er tømning af lokum ikke længere en del af et lejrophold.

Vandhanen i køkkenet har erstattet pumpen med vægtstangsprincippet ved brønden på gårdspladsen. Ellers er alt som den gang, da lejren blev bygget for 100 år siden.

Nuvel, stormen og bølgerne gnaver af kysten, så græsarealet til solbadning er stærkt reduceret siden 1918. Badebro er kommet til. Den ligger mellem de 2 tonstunge sten ”Bedstemor og Bedstefar.” En tredjedel af langdyssen ligger der stadig, 75 meter væk fra lejren. Ligesom de 4 kæmpehøje.

Man kan gå på jagt i husets kroge og finde spor efter hundrede års sommerforelskelser, der med behørig respekt er ridset ind hist og her på stolper i sovesalen. Madam Blå bliver flittigt brugt, her ikke som dekoration men som kaffekande.

Der er selvfølgelig husspøgelser, f.eks. den døde murer. I det hele taget bliver der fortalt masser af historier i stearinlysets skær. Mange af lejrens brugere har været her i generationer. Med et afbræk under 2. Verdenskrig, hvor tyskerne opholdt sig her. Det var formentlig herfra de tyske soldater udgik, da de fangede besætningen på det nedstyrtede bombefly Mad Money 2 i 1944. Men det er en helt anden historie.

Asnæslejren er bestemt værd at lægge ruten forbi, hvis man er på skovtur, på hyttetur eller kommer tilfældigt forbi. Husk at vise respekt, hvis der er gæster på lejren.

Se mere på lejrens hjemmeside: http://www.asnaeslejren.dk/

Tekst: Søren Eyser Thulstrup
Foto: Carsten Erik Noe