Dit Kalundborg har besøgt et af Kalundborgs arkitektoniske højdepunkter, som netop nu er til salg.

 

Upton-Hansens hus

Huset ligger lige der, faktisk umiddelbart efter, den strækning på Gl. Røsnæsvej, hvor villavejen folder sig ud i et kig henover hustage, mod fjorden og helt ud til der, hvor himmel og hav mødes i horisonten. Lige her imellem by, himmel, hav og bakker ligger dette hus tegnet af den verdensberømte, danske arkitekt Arne Jacobsen, der er den fremmeste repræsentant for den internationale modernisme i dansk design og arkitektur. Jacobsen behøver næppe nogen nærmere præsentation, for de fleste har været i berøring med en syver, en myre, et æg eller en svane. I hovedstadsregionen har han mange huse på samvittigheden; enfamiliehuse, skoler, rådhuse, SAS-hotellet, Bellevue-Teatret, og hele komplekset omkring, osv. Men på disse kanter er hans værker sjældne. Faktisk er dette hus, udover en produktionshal tegnet til NOVO i 1969, Kalundborgs eneste bygning signeret Arne Jacobsen. Det er opført i 1954 for driftsingeniør Richard Upton-Hansen – deraf husets navn.

Grunden har et fald på 8 meter ned mod Kystvejen og fjorden. Derfor ændrer huset hele tiden udtryk afhængig af, hvorfra man betragter det. Arne Jacobsen sagde selv i sin tid, at placeringen ikke var bestemt af den overvældende fjordudsigt fra huset, men snarere af, at man fra Kystvejen og som sejlende skulle have mulighed for at få øje på, og nyde, det flotte værk.

Den gartneranlagte have er et eventyr i sig selv med sine mange niveauer, rumskabende buske og hække, solkroge, rosenhave, pergola, gamle frugttræer, nyttehave, hemmelige gange, skulpturer mm.

I interiøret fortsætter eventyret. Huset fremstår helt enestående originalt – med enkelte undtagelser, hvoraf flere er godkendt af Arne Jacobsen selv. Et af ”overgrebene” på mesterværket blev foretaget af de forhenværende ejere, der etablerede en dør fra master-bedroomet til husets langsgående balkon mod vandet. Da Arne Jacobsen fik besked herom, udbrød han imidlertid angiveligt: ”Var jeg blot selv kommet på den ide!”

Den nuværende ejer har ad flere omgange forsøgt at få huset fredet, bl.a. ansporet af de mange arkitekter, der har været på studiebesøg, men endnu uden held.

Huset er nu til salg. Man må håbe, at de kommende, heldige ejere har forståelse og veneration for den helt enestående arkitektoniske kvalitet og arv, de får betroet, når de overtager dette hus, der ligger lige der, hvor blikket folder sig ud i et kig mod horisonten.

Læs mere her: https://home.dk/boligkatalog/kalundborg/4400/huse-villaer/gl_roesnaesvej_31a_kalundborg_city_212v01882.aspx

Upton-Hansens villa er beskrevet på s. 402 i et hovedværk om Arne Jacobsen af Carsten Thau og Kjeld Vindum, Arkitektens Forlag. Kalundborg Bog & Ide kan hurtigt tage bogen hjem. Kontakt:  http://kalundborg.nu/?page=9&sub=15&id=24

 

 

Foto: SET/Dit Kalundborg