Torsdag d. 1. juli fejrer Birkegårdens Haver 25-års jubilæum med gratis kaffe- og kagebord fra kl. 14.30 – 16.00, hvor Troels Christensen underholder. I butikken denne dag får gæsterne også 25% rabat.

Den 1. juli 1996 åbnede haverne
Der er nu gået 25 år siden Merry og Finn Sørensen fik den idé at åbne deres have for publikum. Det hele startede dengang med Finns ønske om at få sig en stor sø i haven. Finn købte stedet tilbage i 1970 og i 1972 flyttede jeg ind på gården, og den 1. juli 1996 åbnede vi Birkegårdens Haver.

“Dengang var attraktionen mest for haveinteresserede, men siden 2009 er vi blevet mere og mere en familiepark, hvor generationer mødes og har en skøn dag sammen,” fortæller Merry. “Vi har haft op til 43.000 gæster på en sæson inden 2017. 2017 og 2018 var nogle hårde år, men vi er godt på vej tilbage, og i 2020 havde vi 37.000 gæster trods Corona og kortere sæson.”

Dyr, fugle og haver
“Det er dyreparken, der er mest populær hos børnefamilierne og bedsteforældre med børnebørn, men det er haverne, som er mit hjertebarn, og hvor jeg også holder havevandringer. Dog har jeg gennem årene fået en passion for fugle, og haverne huser nu et væld af fugle og forskellige hønseracer. Vi har endda haft Nymfeparakitter og Undulater med ved morgenbordet, og de har nydt at flyve fra skulder til skulder og søge tilflugt på Finns hoved,” beretter Merry med et glimt i øjet.

Én have blev til fem
Den første have der blev anlagt omkring søen, var den dansk/engelske have i 1996. Med sin blomsterpragt og romantiske elementer blev haven hurtigt en succes, og året efter i 1997 blev næste kapitel skudt i gang, da den japanske have blev anlagt.

“Denne er stadig i dag Danmarks største japanske have og huser blandt andet Vandrehaven, Meditationshaven og Sandhaven. Den tredje i rækken var Klosterhaven, som jeg tegnede og anlagde i 2006, der byder på krydder- og lægeurter, og er en have for alle sanserne,” fortæller Merry.

Præriehaven kom til i 2007 og sidste skud på stammen er Permahaven, der er bygget op omkring principperne i permakulturen, hvor man arbejder ud fra CO2 neutrale løsninger.

Stort gratis kaffe- og kagebord
“Vi vil så gerne fejre vores jubilæum med vores dejlige gæster, for uden dem var Birkegårdens Haver ikke blevet så populært. Vi serverer derfor stort gratis kaffe- og kagebord til alle torsdag den 1. juli fra kl. 14.30 til 16, hvor Troels Christensen kommer og underholder med evergreens. Troels var med til at starte Birkegårdens Haver op, da han dengang var turistchef for Vestsjælland. Som noget ekstra på dagen, er der 25 % på alt i butikken undtagen på is, madvarer og i forvejen nedsatte varer. Vi glæder os meget til at fejre jubilæum med vores gæster,” afslutter Merry.

Se alle sommerens events her

Foto: Birkegaardens Haver