Nytårsindlæg fra Mads Váczy Kragh, direktør for Erhvervshus Sjælland.

Det er imponerende, hvordan Sjællands virksomheder har klaret Corona-krisen og alle dens udfordringer. Nogle har spændt livremmen ind og knoklet på. Andre har gentænkt deres forretningsmodel og fundet nye kunder eller nye veje til de vante kunder.
Hver virksomhed sin vej, og jeg er rigtig stolt af, at mere end 1600 virksomheder i regionens 17 kommuner i 2020 valgte Erhvervshus Sjælland som sparringpartner i deres udvikling.

En krise, der både giver og tager

Ikke alle virksomheder har klaret skærene, og Corona vil også medføre konkurser i 2021. Men iværksætteriet trodser krisen mod alle odds! I 2020 startede flere nye sjællandske virksomheder op end i 2019. Den gejst og ukuelighed, de har vist, lover godt for Region Sjælland i mange år frem.

I det hele taget har en stor del af virksomhederne klaret sig godt trods Corona. Aldrig har der været så mange ansatte i Sjællands byggevirksomheder, som nu. Også mange af vores industri- og servicevirksomheder har noget at se til.
For nogle fortsætter overlevelseskampen, men mange af dem vil komme styrket ud af krisen. Det gælder ikke mindst de virksomheder, som vi i Erhvervshus Sjælland har hjulpet med sparring om vækst, iværksætteri, højtuddannede medarbejdere, digitalisering, internationalisering og meget andet. De har fået lagt nogle solide spor, som de kan køre på langt ind i fremtiden.

Vi høster frugterne mange år frem

Vi har lært af 2020, men i 2021 og mange år frem høster vi frugterne. Der vil en bred vifte af fag mærke, at Femern-forbindelsen kommer. Jeg glæder mig allerede til samarbejdet med virksomheder, der er klar til at tage livtag med de nye muligheder, den nye port til Europa giver.

Vi kan også glæde os over, at den grønne omstilling får momentum, for her har vores region en række styrkepositioner. Vi har virksomheder med lovende grønne teknologier og forretningsmodeller. Vi har en oplevelsesindustri, en fødevaresektor, en byggesektor og mange andre brancher, der står på spring for at agere bæredygtigt. Og vi har en bred vifte af lokale viden-institutioner, der står klar til at bakke vores virksomheder op.

Alt i alt tør jeg godt sige, at 2020 ikke kun var et dårligt år, men at jeg er sikker på, at 2021 bliver bedre.

Foto: ABW