For Gørlev Skoles 8.- og 9.-klasser bød fredag formiddag på en lidt anderledes undervisning end sædvanligt. Klasserne havde nemlig fået besøg af to rollemodeller fra Erhvervsskolernes ElevOrganisation, der skulle give eleverne en større viden om de mange erhvervsfaglige uddannelser.

Fredag formiddag var de ældste elever på Gørlev Skole i Kalundborg Kommune samlet til oplæg med fokus på de erhvervsrettede uddannelser. Oplægsholderne var såkaldte Rollemodeller fra projektet Vejen til en Erhvervsuddannelse, der drives af Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO). Rollemodellerne har gennemført en erhvervsuddannelse, og nu kan de være med til at komme en del af Gørlev-elevernes tvivl til livs, når det kommer til spørgsmålet om uddannelsesvalg, fortæller skolens afdelingsleder Jørgen Kjær Jensen: ”Vi vil gerne give vores elever en så god ballast som overhovedet muligt inden de skal vælge uddannelse. Derfor skal eleverne fra 8. og 9. årgang selv møde dem, der er færdige med folkeskolen og som har valgt en vej i forhold til uddannelse. For jo mere af virkeligheden, eleverne kan møde, jo bedre svar kan de få på deres spørgsmål”.

Stor interesse for erhvervsuddannelserne
I løbet af formiddagen fik eleverne førstehåndsberetninger om Rollemodellernes egne oplever om alt fra frygten for ikke at passe ind i klassen til jobmulighederne efter endt uddannelse, men vigtigst af alt fik eleverne et godt indtryk af de erhvervsuddannelser, der findes rundt om i Danmark: ”Her på skolen har vi en elevgruppe, der er meget interesseret i netop denne type uddannelse, og vi vil gerne vise dem, at der er en stor variation i uddannelser”, fortæller skolens afdelingsleder

Men det handler også om at promovere og inspirere andre til at blive en del af ens eget stolte håndværk, fortæller Patrick Bundgaard, der er uddannet teknisk isolatør og Rollemodel i projektet: ”Det er rigtig vigtigt at møde de unge og fortælle om erhvervsuddannelserne. Jeg vil gerne promovere håndværksfagene og mit eget fag – men helt sikkert uden at tale andre uddannelser ned”. Og selvom nogle af eleverne allerede nu har en idé om, hvilken vej de gerne vil gå, så er det altid godt at få erfaringer med fra andre: ”Det er rart at høre det fra nogle, der har prøvet det før”, fortæller Darwid fra 8.a.

Supplement til UU-vejledningen
Besøget af de to rollemodeller skal på ingen måde ses som et forsøg på et underminere den uddannelsesvejledning, eleverne modtager af Kalundborg Kommunes UU-korps, slår Jørgen Kjær Jensen fast: ”Vi er rigtig, rigtig glade for den UU-undervisning eleverne får fra vores UU-vejledere, men vi ved også, at de ikke har uanede ressourcer, så med besøget her forsøger vi udelukkende at øge elevernes viden om de mange forskellige erhvervsuddannelser og lade dem høre erfaringerne fra nogle af dem, der har prøvet kræfter med uddannelserne”.

Ungdommens Uddannelsesvejledning i Kalundborg vejleder eleverne i grundskolernes 7.-10. klasse om uddannelsesmuligheder og vejene dertil. Uanset hvordan ens situation ser ud, hvilke ønsker man har til uddannelse og job, så var et rollemodellernes afsluttende budskaber, at uddannelse aldrig er spildt.

Den 15. november afholder Kalundborg Kommune i samarbejde med andre aktører Uddannelsesmesse i Kalundborg Hallerne. På messen vil alle interesse unge og deres forældre kunne møde repræsentanter fra forskellige uddannelser og jobfunktioner. Du kan læse mere om messen på kalundborg.dk/uddannelsesmesse.

Pressefoto