Flere og flere danskere får sclerose, og Danmark er nu det land, der har den højeste forekomst af sygdommen i verden. ”Det er en verdensrekord, der fylder én med sorg,” lyder reaktionen fra Susanne Ussing Modin. Hun er formand for Scleroseforeningen Nordvestsjælland, der dækker Holbæk, Kalundborg og Odsherred kommuner. 8. september går hun forrest i Scleroseforeningens landsindsamling, hvor pengene går til forskning i den uhelbredelige sygdom.

Næsten 19.000 danskere har sclerose, og 508 af dem bor i Holbæk, Kalundborg og Odsherred kommuner svarende til henholdsvis 243, 161 og 104 i de tre kommuner. Som Scleroseforeningens formand i området har Susanne Ussing Modin et nært kendskab til mange af dem, ligesom hun kender sygdommen fra sig selv.

”Det sværeste ved at have sclerose er, at alle dage er så forskellige. En dag kan du noget, og det kan du måske ikke den næste dag. Det er også en sygdom med mange usynlige symptomer, som kan være rigtig svære for andre mennesker at forstå,” siger hun om sygdommen, der typisk rammer i de unge voksne år.

Siden hun fik sygdommen i 1981, har den været i voldsom stigning i Danmark. På bare 20 år er antallet af danskere, der er ramt af den uhelbredelige sygdom, fordoblet, og i foråret kom det frem, at Danmark nu indtager førstepladsen over flest antal sclerosetilfælde per indbygger ifølge det internationale scleroseforbund MSIF’s seneste opgørelse.

”Det er ganske forfærdeligt, og det er bestemt en verdensrekord som fylder en med sorg. Den verdensrekord vil vi gerne af med igen, og derfor er det også meget vigtigt, at vi støtter indsamlingen til forskning,” siger den nordvestsjællandske formand.

Hvorfor Danmark er så hårdt angrebet i forhold til andre lande, også i forhold til Norge og Sverige, der ligeledes er blandt de hårdest ramte lande, men indtager en femte- og niendeplads, er uvist.

”Mit største håb er, at vi kan finde noget forebyggende, så vi i fremtiden ikke oplever, at folk får sclerose. Jeg vil selvfølgelig også rigtig gerne have en kur til alle os, der allerede har sclerose, men det allervigtigste er, at der ikke kommer flere til,” siger Susanne Ussing Modin.

Derfor håber hun, at rigtig mange er hjemme og vil tage godt imod, når det ringer på døren midt i formiddagskaffen eller lige efter frokosten søndag den 8. september, hvor frivillige fra Scleroseforeningen går på gaden i hele landet for at samle ind til den afgørende forskning.

”Min erfaring er, at jeg bliver mødt med venlighed og positivt, og man kan mærke, at det er det værd at gøre en indsats, når man er ude for at samle ind,” fortæller formanden om erfaringerne fra tidligere års indsamlinger.

Det er sjette år i træk, at Scleroseforeningen gennemfører en landsdækkende indsamling, hvor der samles ind til forskning i sclerose. Sidste år blev der samlet 6,1 millioner kroner ind og sat ny indsamlingsrekord.

Man kan stadig nå at gå med
Alle, der har tid og lyst til at slå en søndagsgåtur sammen med at være med til at samle ind til kampen mod en sygdom, der rammer danskere især, kan stadig nå at tilmelde sig en af de ledige ruter på www.sammenmodsclerose.dk. Her kan man også læse om, hvordan man kan samle ind online, hvis man er forhindret i at gå en rute eller bare hellere vil samle ind på denne måde i stedet for at gå en rute.

Pressefoto