Hvordan adskiller nyere islandske romaner og digte sig fra anden litteratur?

Foredraget tager udgangspunkt i den kolossale succes, som islandsk litteratur i disse år oplever, både i Norden og ude i den endnu større verden. Man kan bare nævne forfattere som Sjón og Jón Kalman Stefánsson, eller Auður Ava Ólafsdóttir, som i 2018 modtog Nordisk Råds Litteraturpris for romanen AR og senere var bogaktuel på dansk med MISS ISLAND. Det sker på Kalundborg Gymnasium d. 11. februar 2021.

I 2020 har vi også fået fine noveller af Fríða Ísberg og Bergsveinn Birgissons originale faktionsroman med den bizarre titel HÅNDBOG OM KØERS TANKEGANG (!).

Hvori består, må man spørge, det særligt islandske? Kan succesen have sin forklaring i, at de moderne islandske forfattere lægger særlig vægt på at forbinde og forene forskellige verdener og forskellige fortællemåder?

Og hvilken rolle spiller saga- og endda-traditionen? Med afsæt i spørgsmål som disse vil arrangementet tilstræbe at formidle den gode læseoplevelse og give tilhørerne inspiration til at læse (endnu mere) islandsk litteratur, også selvom de lange vinteraftener snart er ved at være forbi.

Læs mere her

Foto: ABW