Igennem det sidste års tid har Kalundborg Kommune i samarbejde med lokale fra Sejerø og Nekselø gravet i øernes historie, for at bringe de gode fortællinger frem til overfladen.

Gamle folkesagn er blevet genopdaget i Dansk Folkemindesamlings støvede arkiver, og lokalhistoriske begivenheder genfortalt igennem øboernes levende erindringer.

Sejerøfærgen. Foto: Rikke Schade.

Det har dannet grundlag for lydvandringen “Fortællinger fra Sejerø og Nekselø”, som man fra d. 21 juli 2018 kan tage færgen over til øerne for at høre, og få fortællingerne netop der hvor de fandt sted.

Med et kort i hånden cykler eller går man rundt på øerne, og leder efter en række små fortælleskulpturer med QR-koder på, som man scanner med sin smartphone.

De voksne kan herefter høre sejerøboerne og nekseløboerne fortælle om dyreliv, egnsretter og historier lige fra oldtiden til den moderne tid. Og imens kan børnene lytte til hørespillet “På Sporet af Bakkefolket”, som bygger på lokale folkesagn.

Udover professionelle og amatørskuespillere, medvirker lokale fra Sejerø også i hørespillet, for der er sat fokus på at forankre projektet så meget som muligt i den lokale befolkning.

Og det medvirker da også til legen mellem virkelighed og fantasi, at fyrpasseren, kirkesangeren, eleverne fra Sejerø skole og formanden for museet rent faktisk bliver spillet af dem selv. Hvert kapitel af På Sporet af Bakkefolket er illustreret med en flot tegning, som børnene kan printe ud og hænge op på væggen.

Projektet er ejet af Kalundborg Kommune, træskulpturerne er skåret af Søren Brynjolf, tegningerne er udført af Claus Rye, Janus Hecht har komponeret musikken til På Sporet af Bakkefolket, og alle lydfortællingerne er skrevet og produceret af Stine Elmbæk Jacobsen.

Du kan finde meget mere information om projektet på VisitVestsjællands hjemmeside i slutningen af juli.

 Musikalske fortællinger fra Sejerø
I ønsket om at finde de gode historier frem fra den Sejerøske og Nekseløske muld, har sangskriverduoen Anders Greis og Nana Schwartzlose, som udgør De Uendelige Historier, også været en tur på Sejerø for at lave sangportrætter af 8 sejerøboere.

Du kan gå ind på deres facebookside, hvor de har uploaded en række af stemningsfulde smagsprøver, eller tage med færgen over til Sejerøs sommerfest d. 21. juli, hvor de afholder en koncert.

Begge projekter er støttet af LAG småøerne, Nordea-fonden, Ø-støtten og Friluftsrådet.