I modsætning til flere af sine venner starter Benjamin Borg Andersen ikke på en efterskole eller ungdomsuddannelse efter sommerferien. Han starter i stedet som sekretariatsfrivillig hos Danske Skoleelever, hvor han sammen med andre unge skal arbejde for elevdemokratiet i Danmark.

Lige nu er Benjamin Borg Andersen fra 9.klasse på Firhøjskolen i fuld gang med afgangsprøverne, men når sommerferien er slut, flytter han sammen med 12 andre unge fra hele landet til Danske Skoleelevers sekretariat i Risskov ved Århus. Her skal han og de andre unge det næste år arbejde for elevdemokratiet og elevernes stemme i den skolepolitiske dagsorden: ”Danske Skoleelever er elevernes stemme på Christiansborg, og dér kan vi tale med politikerne om forskellige emner om skolelivet. Vi oplever, at de lytter til os, og det er vi glade for”, fortæller han.

Ifølge Signe Broe, der er skoleleder på Firhøjskolen, er elevernes engagement i både DSE og på det skolepolitiske område vigtig: ”Jeg har stor respekt for Benjamin og de andre unges valg. De har så mange muligheder, når de er færdige med deres eksaminer, og at de vælger at arbejde for en bedre skolegang for alle elever i grundskolen, det synes jeg er flot. DSE som organisation og elevrådsarbejdet generelt er meget vigtig for udviklingen af vores skoler, fordi eleverne tager deres oplevelser og erfaringer fra deres hverdag med ind i diskussionerne – og de bruger trods alt mange timer om ugen i klasserne.

DSE, som Danske Skoleelever i daglig tale kaldes, er ikke ny for Benjamin Borg Andersen, der på nuværende tidspunkt er formand for organisationens lokalbestyrelse i Nordvestsjællands. Alligevel glæder han sig til de nye udfordringer og arbejdsopgaver: ”Indtil den 1. juni er jeg stadig formand, men når jeg bliver sekretariatsfrivillig, så må jeg ikke længere være med til at træffe beslutninger. For som frivillig i DSE er man politisk neutral og må ikke lade sig påvirke af politiske synspunkter. Jeg glæder mig helt utroligt meget til at komme i gang som frivillig og til det arbejde, jeg skal lave”.

Noget af det, der kommer til at fylde i Benjamin Borg Andersens arbejdsuge, er blandt andet skolebesøg på landets mange skoler: ”En af de ting jeg kommer til at lave, er at besøge elevrådene på skolerne og fortælle om DSE, og hvordan de kan styrke deres elevråd. Og så skal vi frivillige også være med til at planlægge og afholde landskonferencen og andre større begivenheder”, forklarer han.

Arbejder for elevernes stemme

Danske Skoleelever er en tværpolitisk interesseorganisation, der uafhængig af partipolitik arbejder for at skabe det gode skoleliv for elever i den danske grundskole. Organisationen står bag indsatser som Peng’pong og Valgugen, der henholdsvis sætter fokus på finansiel dannelse for mellemtrinselever og på elevdemokrati i alle klasseværelser.

Det er indsatser som disse, Benjamin Borg Andersen gerne vil være med til at understøtte og udvikle: ”De frivillige i sekretariatet holder DSE i gang, kan man sige. Bestyrelserne træffer beslutningerne, men som frivillig er man med til at udføre beslutningerne. Vi elever er eksperter i vores skoledag, så derfor er det vigtigt, at vi også er med til både at træffe beslutninger og sørge for at beslutningerne bliver gjort til virkelighed”.

Og så glæder Benjamin Borg Andersen sig også bare til at være sammen med andre unge med samme interesse: ”I DSE er der er et ultrafedt fællesskab. Der er så mange fede mennesker, og jeg tror bare, det bliver så spændende, fedt og hyggeligt, at komme i gang”, afslutter han.

Benjamin Borg Andersen – pressefoto