I løbet af 2016 har politiet sigtet 5.930 personer for spritkørsel. For at få flere til at lade bilen stå når de har drukket alkohol, sætter politikredsene nu ind med spritkontroller. Det sker samtidig med en landsdækkende kampagne mod spritkørsel fra Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 75 kommuner.
Spritbilister udsætter hvert år sig selv og andre for stor fare ved at køre rundt med for høje promiller i blodet. Alene sidste år sigtede politiet 5.930 personer for spritkørsel, viser nye tal fra Rigspolitiet (se tallene for hver politikreds nederst i pressemeddelelsen).
Selv om antallet af spritbilister er faldet hen over årene, så er der altså stadig for mange, der sætter sig bag rattet og forsøger at liste en brandert hjem. Mens mange har lært at lade bilen stå, når de i december tager til julefrokost, så kniber det mere i sommervarmen, hvor kolde øl og god vin lokker, når vi griller, tager til by- eller havnefest eller besøger vennerne.
I juni måned er der faktisk flere spritulykker med personskade end i december, viser tal fra Vejdirektoratet. Derfor sætter politikredsene nu ind med sprit- og narkokontrol fra fredag den 2. juni til søndag den 11. juni.
– Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Lad bilen stå
Politiets spritkontroller gennemføres samtidig med en landsdækkende kampagne mod spritkørsel fra Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 75 af landets kommuner. I tv, på sociale medier og på tusindvis af skilte langs vejene får bilisterne spørgsmålet: “Klar til et pust?”. Det skal minde dem om, at hvis de ikke ønsker at skulle puste i et af politiets alkometre, så bør de lade bilen stå.
– Vi ved fra undersøgelser, at alt for mange sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl om deres promille. Det betyder desværre ulykker på vejene, hvor personer kommer til skade eller mister livet. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Hvis man ved, at man skal ud til en middag eller fest, hvor der kommer alkohol på bordet, så er det sikreste at lade bilen stå derhjemme. På den måde bliver man ikke fristet til at tage bilen hjem, når man sidst på aftenen er træt og vil hjem og ikke har overblik over, hvor mange genstande man præcist har fået indenbords.
Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden opfordrer desuden flere til at blande sig, hvis en person vil køre efter at have drukket alkohol. Og endelig kan man undgå problemer med spritkørsel ved at servere drikke uden alkohol til de gæster, der er i bil. Det kan være med til at sikre, at folk stadig kan skåle med til festen og samtidig køre sikkert videre uden promiller i blodet. På www.sikkertrafik.dk/drinks kan man finde opskrifter på drinks uden alkohol.
Se den aktuelle kampagne på: www.sikkertrafik.dk/spritkoersel
Find fakta om spritkørsel på www.sikkertrafik.dk/stopspritkoersel