På Svebølle Skole i Kalundborg Kommune skaber et nyt knallertværksted gode rammer for de elever, der til tider har brug for et afbræk i undervisningen.

For nogle elever kan den traditionelle undervisning i klassen til tider være en udfordring. Det gælder også for Rass Andersen og Oliver Pedersen fra Svebølle Skoles 9.x og 9.y, der til tider har brug for en pause fra klasseundervisningen.

Derfor har skolen omdannet et gammelt lokale til et knallertværksted, hvor de unge kan trække sig hen: ”Nogle gange er vi her fordi, det er lidt svært i klassen, og så kan vi være herude og rode lidt med knallerterne”, fortæller Rass Andersen, og Oliver Pedersen fortsætter: ”Vi er her også med vennerne i både 10- og 12-pausen, og så vi roder og hygger os med de andre venner fra skolen”.

Et sted med ansvar

”Vi kan se, at der er brug for et sted for de unge, hvor de kan trække sig hen, når det bliver for svært, og så er vi så glade for, at vi kan bruge deres fritidsinteresse heroppe til at sikre, at de får noget med sig”, forklarer Lillen Genet Larsen, der er ressourcepædagog og tovholder på knallertværkstedet. Alle elever fra 6. årgang og op, kan være i værkstedet, og på den måde kan alle elever fra de større klasser få gavn af både værkstedet og værktøjet, når de i frikvarteret selv kan rode med en knallert. Men måske vigtigst af alt, får skolens elever gavn af den viden de to drenge fra 9. årgang har om maskiner: ”Nogle gange, så hjælper vi også de andre børn med at skifte slange i deres cykeldæk eller ændre noget på højden på styret, fordi vi ved lidt om det hjemmefra. Og det synes vi er fedt”, fortæller Rass Andersen.

Det bedste, der kunne ske

For Tanja Pedersen, der er mor til Oliver Pedersen fra 9.y betyder knallertværkstedet, at sønnen har et sted han kan arbejde med sin passion: ”Det er det mest perfekte, der kan ske for skoletrætte elever. Det giver så god mening, at de unge, der har brug for en pause kan tage den i værkstedet, for jeg oplever en meget gladere dreng, der gerne vil i skole nu, hvor værkstedet er oppe at køre.

Og det er vigtigt, at der lyttes til elevernes motivation og drivkræft, fortæller skoleleder på Svebølle Skole, Jarl Falk Sabroe: ”Vi er af den overbevisning, at medindflydelse, motivation og engagement er vigtig for vores unge mennesker. Det finder vi ved at lytte til dem og tage dem alvorligt. Og knallertværkstedet er et rum, som en gruppe af vores unge finder meningsfuldt at være. De har fået ansvar og er med til at udvikle det. Alt det, som er med til at skabe skolegælde.

Ordensregler og tjek af kørekort

For at være sikker på, at både værksted og inventar kan holde i mange år, har Oliver Pedersen skrevet et sæt regler på væggen som alle skal overholde: ”Vi har fået skruetrækkere og topnøgler, så ordensreglerne er vigtige, fordi skolen har været ude og købe det vigtigste værktøj”, fortæller Oliver Pedersen.

Men det er vigtigt, at skolens udstyr ikke bliver misbrugt til at tune de lokale knallerter: ”Vi tager ikke imod ulovlige knallerter, og vi vil ikke tillade, at de unge tuner de knallerter, de ordner her hos os. Og så er det også vigtigt at fortælle, at vi altid tjekker kørekort, når knallerterne skal prøvekøres”, fortæller Lillen Genet Larsen, ”For selvom det er vigtigt at tjekke arbejdet, så skal vi jo overholde reglerne”.

Pressefoto