Forældre fra 14 af folkeskolerne i Kalundborg Kommunes bestyrelser var samlet for at skabe fælles netværk og forberede sig på de kommende kvalitetssamtaler om skolerne.

Godt 25 forældre fra 14 af kommunens folkeskolers bestyrelser var fredag og lørdag samlet på Kragerup Gods. Emnerne var at skabe et netværk og at forberede sig til de årlige skoleudviklingssamtaler, som skolerne har med direktøren for børn- og ungeområdet i Kalundborg Kommune. Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune bevilligede i 2023 400.000 kr. til styrkelsen af kommunens folkeskolebestyrelser. Det er midler fra den bevilling, der har gjort weekendens arrangement mulig, fortæller skolebestyrelsesformand på Høng Skole, Bo Christiansen:

Vi har tidligere afholdt mindre arrangementer for og på tværs af vores skolebestyrelser for de penge, vi har fået af politikerne. Men vi har også følt et behov for at samles alle sammen for blandt andet at blive klogere på vores nye rolle i kvalitetssamtalerne og for at udveksle erfaringer”.

Vigtigt at sidde med ved bordet

Fra 2027 skal alle skolebestyrelser fra hele landet ifølge den nye folkeskolereform deltage i de respektive skolers skoleudviklingssamtaler, der også kaldes kvalitetssamtaler. I Kalundborg Kommune er bestyrelserne allerede med til samtalerne fra i år. Derfor deltog Landsorganisationen Skole og Forældre med oplæg og workshops om netop det at være en del af samtalerne. De faglige indspark glæder Bo Christiansen:

Jeg glæder mig over de inputs og gode råd vi har fået fra Skole og Forældre. Det er helt nyt for os at skulle sidde med ved bordet, når vores skoleledere og direktør holder kvalitetssamtaler”. Selvom deltagelsen er ny og ukendt, ser formanden frem til at påvirke samtalen om skolens udvikling:

Vi er rigtig glade for, at vi som skolebestyrelser – endda før det kræves – er inviteret til at bidrage med de oplevelser og holdninger, vi har til den måde skolen bliver drevet på. For når både skoleleder og skolebestyrelse kommer med input til kvalitetssamtalen, sikrer vi, at vi kommer hele vejen rundt og får alle nuancer og perspektiver med – og det kommer jo i sidste ende eleverne til gavn”.

Netværk på tværs af folkeskolerne

Weekendens andet formål var at oprette et netværk for skolebestyrelserne på tværs af alle kommunens folkeskoler.

For det giver nemlig god mening at tale sammen og lære af hinanden, forklarer Bo Christiansen:

Flere skolebestyrelser har længe haft et ønske om et netværk, hvor vi kan tale med hinanden, lære af hinanden og blive klogere sammen. For når vi taler sammen og lærer af hinanden, skaber vi en stærk fælles forældrestemme, der kan være med til at påvirke skoleudviklingen for alle vores folkeskoler”.

Derfor har skolebestyrelserne inviteret Skole og Forældre til også at holde oplæg om etableringen af et sådan netværk.

Skolebestyrelsesformanden fortæller også, at han oplever opbakning fra både forvaltningen og politikerne, når det kommer til oprettelsen af et skolebestyrelsesnetværk:

Jeg glæder mig meget til, at vi på baggrund af de snakke og den viden, vi har haft i løbet af weekenden og med opbakningen fra både forvaltningen og det politiske niveau snart kan mødes i netværk med skolebestyrelser fra hele kommunen”.

Pressefoto