Børn i dag er sjældent i naturen alene. Det er et stort problem, mener forskerne. De opfordrer forældre til at give børn mere frihed. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening til Dit Kalundborg.
Børn skal have lov at falde ned fra træer, få våde sko når de krydser en bæk og fare vild i skoven. Det mener forskere, der er bekymrede over forældrenes trang til at overvåge deres vatindhyllede børn.
I dag er 29 procent af alle børn aldrig i naturen uden voksenopsyn. Det viser en stor undersøgelse blandt forældre til 5-12-årige, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.
Da forældrene selv var børn, var det kun seks procent, der aldrig måtte være alene i naturen. Og knap halvdelen af dem var alene i naturen flere gange om ugen.
Forældre synes, naturen er for farlig
Hver femte forælder mener, det er for farligt at lade sit barn være alene i naturen, og hver tredje er bange for, at barnet farer vild.
– Hvad er der farligt ved at fare vild? Har man hørt om nogen, der aldrig fandt hjem? Det er jo at frarøve børn et eventyr ikke at give dem lejlighed til at forsvinde ind i en skov, i en leg, i en tidslomme af fantasi og opdagelse, siger Ditte Winther-Lindqvist.
Hun forsker i leg og udviklingspsykologi på DPU, Aarhus Universitet, og mener at mange forældre er præget af en forsigtighedskultur.
– Man kan sige, at sikkerheden har fået taget overhånd i opdragelsen på bekostning af friheden. Det er vigtigt, vi viser børn større tillid og giver dem mere frihed til at være på egen hånd, siger hun.
Udfordringer i naturen giver stærke børn
Søren Laibach Smidt er helt enig. Han forsker i leg og børnetrivsel på Københavns Professionshøjskole og kalder udviklingen problematisk.
– Det er hæmmende for barnets leg, når der hele tiden er voksne til at forstyrre ting, der ikke behøver blive forstyrret. Voksne forebygger og sætter regler op, fordi de er bange for, hvad der kan ske. Men så mister børn muligheden for at udfordre sig selv og udforske naturen. De får ikke lov at udvikle et forhold til naturen på egne præmisser, siger han.
Ditte Winther-Lindqvist understreger, at udfordringer er en helt central del af børns udvikling.
– Det er uhyre vigtigt, hvis vi skal vokse op som mennesker, der kan håndtere fremmede situationer og udfordringer. De børn, der hele tiden er blevet pakket ind i forsigtighed, risikerer at blive tvivlrådige og lammede af angst, hver gang de står over for en situation, de ikke lige ved, hvordan de skal gebærde sig i. Og det er et alvorligt problem, siger hun.
Sæt børnene fri
Når børn leger i naturen, er det mere varieret og mere kreativ end leg på en legeplads. Derfor udvikler børn sig bedre ved at lege i naturen frem for på en legeplads, siger forskerne. Både fysisk og mentalt.
– Hvis man fra lille har haft mulighed for at bruge naturen som legeplads, så er det jo et slaraffenland for udfoldelse, bevægelse, udfordring og bare nydelsesfuld væren, siger Ditte Winther-Lindqvist og slår fast, hvor ansvaret ligger:
– Det er jo en voksenopgave at introducere børn til naturens glæder og muligheder. Vi har aldrig haft bedre mulighed for at give børnene mere frihed. De kan jo bare ringe hjem, hvis de bliver væk.
Flere børn skal ud i naturen
Tid i naturen er en essentiel investering i vores børns og naturens velvære – nu og for fremtiden. Derfor arbejder Danmarks Naturfredningsforening for at få flere børn ud i naturen.
Læs mere på: Dn.dk/born
På DNs børnesider kan du få gode råd og regler, så du trygt kan lade dine børn være alene i naturen:
Guide: Far vild og find vej
5 ting børn kan lave i skoven – uden mor og far