Den 15. marts er sidste frist for at søge uddannelse under kvote 2. Har man ikke styr på proceduren, kan det koste pladsen på drømmeuddannelsen.

Mange studerende vil have andet end deres adgangs-gennemsnit taget med i betragtning, når de søger ind på en videregående uddannelse. Man skal derfor lige nu finde papirerne frem og undersøge, hvad der kræves af dokumentation, hvis ansøgningen skal være i orden og indsendt senest den 15. marts klokken 12.

Marianne Marholt, der er chef for uddannelsesservice på University College Sjælland anbefaler, at man allerede nu sætter sig ind i proceduren:

– Hvert år modtager vi ufærdige ansøgninger, og det er frygteligt ærgerligt for ansøgeren, der måske ikke får indhentet og indsendt dokumentation for hele sit adgangsgrundlag, siger hun og fortæller, at optagelsen gør et stort stykke arbejde for at hjælpe ansøgerne, men i sidste ende skal adgangsgrundlaget være dokumenteret, for at man kan blive optaget. Det er derfor vigtigt i god tid at orientere sig hjemmesiden om hvad der vægtes i forhold til hvilke uddannelser.

Informationsmøder
Hvert forår er der et betydeligt pres på optagelsessystemet. Det samme gælder studievejledningerne, der – især de sidste dage før deadline – har svært ved at nå at give dybdegående rådgivning til alle ansøgere. Derfor lyder rådet fra Marianne Marholt at orientere sig i god tid på hjemmesiden og ringe, hvis man er i tvivl, så man kan nå det hele – gerne længe inden den 15. marts, der er sidste dag, hvor man kan søge optagelse via kvote 2.

Nyheder: Ingeniør – og sygeplejerske
Marianne Marholt oplyser, at der i år vil være opmærksomhed omkring, at man nu for første gang kan søge ind på den nye diplomingeniøruddannelse i bioteknologi i Kalundborg. Og ønsker man at læse til sygeplejerske, blev dimensioneringen sidste år hævet med 50 pladser, så der er lidt bedre chance for at få plads end tidligere. Uddannelsen er den mest søgte professionsbachelor i Region Sjælland. Og har man et middelgodt gennemsnit, er der stadig en chance. Det er en god idé at søge geografisk bredt og sætte sig godt ind i, hvad gennemsnittet har været tidligere år.
– Er man åben i sit valg af uddannelse, så er der god mulighed for, at man kan blive optaget på en uddannelse hos os, siger hun og anbefaler at deltage i forårets informationsmøder for at blive klogere på sit valg af uddannelse.

Fakta: Ansøg under kvote 2 hvis:
– Du opfylder adgangskravene i kvote 1, men ikke vurderer, at dit snit er højt nok til at blive optaget i kvote 1. Du vurderes derfor også på yderligere kvalifikationer som f.eks. erhvervsarbejde, højskoleophold og udlandsophold.
– Du ikke har en gymnasial eksamen, men opfylder de faste adgangskrav for kvote 2.
– Du har en udenlandsk adgangsgivende eksamen, der ikke kan omregnes til en adgangskvotient i kvote 1.
– Du ikke opfylder de officielle adgangskrav, men har kvalifikationer, der kan sidestilles – du søger derfor såkaldt ”individuel kompetencevurdering – IKV”.

Fakta: Gode råd
– Hvis du er i tvivl om, hvilken kvote du skal søge, så søg kvote 2.
– Besøg uddannelserne, og gå til informationsmøder for at høre om uddannelserne og fornemme stemningen og faget.
– Ring til studievejlederne på ”Studievalg Sjælland” eller book en tid.
– Sæt dig selv en deadline, som ligger længe før. Så har du tid til at undersøge, finde papirer, fremskaffe dokumentation og opdage eventuelle fejl i dokumenterne.
– Tjek adgangskravene grundigt ift. krav til kvalifikationer.
– Søg ind geografisk spredt. Ofte er det lettere at få kollegieværelse etc. længere fra de største byer.
– Overvej e-læring. På eksempelvis University College Sjælland kan næsten alle uddannelser læses som e-læring, så du måske kun skal møde ind et par gange om måneden.
-Søg bredt inde for dit interesse-område. Du har mulighed for at lave otte ansøgninger.
-Brug hjemmesiden, hvor du finder råd og vejledning til ansøgningsprocessen, og hvor du kan læse om indholdet i de enkelte uddannelser.

Fakta: Datoer
15. marts: Kvote 2 – for dem, der skal have andet end eksamener indregnet i adgangsgrundlag – eller som i øvrigt opfylder adgangskravene for kvote 2
5. juni: Kvote 1 – for dem der kun skal have gymnasial eksamen som adgangsgrundlag.
28. juli: Svar om optagelse i 2017.
28. juli til 1. februar 2017: Efteroptagelse til ledige pladser. Forskellige procedurer og deadlines.

Typiske fejl
– Ansøger antager, at når eksamensbeviser automatisk ligger på Optagelse.dk, bliver de også automatisk tilknyttes deres ansøgninger– dette er ikke altid tilfældet. Du skal være opmærksom på aktivt at tilknytte dem.
– Ansøger dobbelttjekker ikke, at alle dokumenter er uploadet.