Hundredvis af gange hvert år må brandvæsenet rykke ud til haveejere, der uforvarende er endt i farlige situationer i forbindelse med havearbejdet, skriver Gjensidige Forsikring i en pressemeddelelse.
Godt vejr er en glæde for de fleste haveejere, der så kan komme ud og få plantet blomster og få bugt med ukrudtet.
Og rigtig mange vælger at bruge en ukrudtsbrænder til at få styr på den uvelkomne plantevækst, men en kombination af flere faktorer gør, at risikoen for at starte naturbrande er rigtig stor lige nu.
Gjensidige Forsikring har fået udleveret nye tal over naturbrande fra Beredskabsstyrelsen, der viser, at juni måned historisk markerer starten på udrykninger fra brandvæsenet, der må hjælpe med at slukke brande i det fri, som private er kommet til at starte.
Og med en rigtig varm pinseferie, er tørkeindekset så højt, at det hurtigt kan gå galt, når man bruger ukrudtsbrænder i haven.
”Vi ser desværre for ofte, at haveejere kommer i store problemer, fordi fx afbrænding af ukrudt pludselig udvikler sig til en reel brand, der kræver hjælp fra brandvæsenet for at få slukket,” siger skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild.
Han peger på, at uvidenhed og uopmærksomhed er to faktorer, der ofte fører til alvorlige situationer.
”For det første er det vigtigt at være klar over, at ukrudtet kun skal svitses, det skal ikke brænde, og derudover skal der holdes afstand til bygninger og plankeværk, ligesom man skal overveje, om ikke det kan vente, hvis det har været meget tørt i en længere periode. Og så bør man altid have adgang til vand tæt på hvor man befinder sig, så en eventuel brand kan slukkes,” siger Henrik Sagild.
Gode råd ved brug af ukrudtsbrænder
1. Ukrudtet skal svitses, ikke brændes
2. Hold brænderen væk fra tør jord og tør bevoksning
3. Husk god afstand til biler, bygninger og plankeværk
4. Hold øje med glemte gløder
5. Forlad aldrig en tændt eller varm brænder
6. Afmonter gasflaske eller -dåse efter brug
7. Hav altid brandslukningsudstyr i nærheden (vandslange)
(Kilde: Sikkerhedsstyrelsen)