Detektorfolk og deres viden om det, de finder, er guld værd for arkæologerne. Museum Vestsjælland har et fint og respektfuldt samarbejde med lokale detektorfolk, som overbringer deres fund til museet.
Nu viser museet deres fund i en udstilling, som udstiller flere af de flotte og kostbare fund og fortæller historien om magten i Vestsjælland i yngre jernalder og tidlig middelalder i tidsrummet 550 – 1350 e.Kr.
Hidtil har museets arkæologer især inddraget de fine og sjældne detektorfund i analyserne af magt og elite i overgangen mellem jernalder og tidlige middel-alder. Slaggerester, jernklumper og andre metaldele, som detektorfolkene også finder og overbringer museet, har ikke været underlagt de samme analyser.
Hvad detektorfund kan fortælle om samfundet
Udstillingens baggrund er et igangværende ph.d.-projekt i samarbejde mellem Museum Vestsjælland og Århus Universitet, og det vender op og ned på hidtidige opfattelser. Der sættes fokus på, hvad detektorfund kan fortælle om samfund og mennesker, når alt lige fra guld til jern indgår i en samlet belysning. Det er slet ikke tilstrækkeligt kun at inddrage de fine og sjældne fund i analysen, for de er ikke nødvendigvis repræsentative.
Udstillingen svarer på nogle centrale spørgsmål om, hvem der bestemte i datidens samfund? Hvordan fik man magten, og hvordan beholdt man den? Hvordan kan fundene belyse magten i overgangen fra jernalder til middelalder?
Foruden fund i guld og sølv rummer udstillingen mange dagligdags effekter i bronze og jern. Her er fragmenter af seletøj til heste, tenvægte, smykker, mønter, beslag samt ubestemmelige klumper af jern og bronze.
For mere information klik her.