Torsdag formiddag bød blandt andet på transportquiz og en tur bag et virtuelt rat for eleverne 9.a, X9 og X10 på Gørlev Skole i Kalundborg Kommune. Skolen havde nemlig fået besøg af Transportens Udviklingsfond, der fortalte om de mange uddannelses- og jobmuligheder i branchen.
Skoledagen for de ældste elever på Gørlev Skole begyndte torsdag i sidste uge lidt anderledes end vanligt, for skolen havde fået besøg af Transportens Udviklingsfonds store lastbil, der er indrettet som klasselokale med plancher og simulator. I løbet af formiddagen i lastbilen fik eleverne en grundig gennemgang i de job- og uddannelsesmuligheder, der er at vælge imellem indenfor transportbranchen. For det er vigtigt at give eleverne et indblik i en branche og en verden, der i den grad mangler arbejdskraft:
”Vi mangler chauffører og vognmænd i Danmark og i Europa til at køre vores varer og gods rundt. Derfor vil vi gerne forklare og fortælle, at der findes en branche med fantastiske uddannelser med gode lønninger og arbejdsvilkår”, fortæller projektchef i Transportens Udviklingsfond, Magnus Købke, der har været med på mange besøg rundt om på skoler i hele landet:
”Jeg synes, det er fedt at være med ude og se eleverne og mærke deres engagement. Vi besøger i snit 120-130 skoler om året, og i januar i år rundede vi skolebesøg nr. 1000, og jeg synes altid, at det er rart at komme med ud på skolerne.
Ikke kun for mænd
Eleverne Lykke og David fra skolens 9.a deler projektchefens glæde: ”Det er meget sjovt det her. Man kunne da godt blive fristet til at overveje at blive chauffør. Der er god løn, og der er en del frihed under ansvar, virker det til. Og så er det altså også ret vildt at se, hvor meget man kan få ud af én uddannelse”, fortæller de, selvom de lige nu tænker på at uddannelse sig til pædagog og mekaniker.
Et job som chauffør eller vognmand er bestemt ikke forbeholdt drenge, slår projektchefen fast, og han understreger i oplægget til eleverne, at medarbejderens fysik ikke spiller en særlig stor rolle, fordi man som chauffør ikke flytter godset manuelt. Derudover lægger projektchefen også vægt på at kvindelige chauffører typisk kører mere forsigtigt og passer bedre på materiellet end deres mandlige kolleger.
Efter oplægget og gennemgangen om mulighederne i transportsektoren blev eleverne sluppet løs med quiz og i lastbilens simulator, hvor de sad bag rattet på en over 20 tons lastbil, der skulle manøvreres rundt på en virtuel landevej med diverse forhindringer og vigtige skiltninger.
Besøget afholdes af Transportens Udviklingsfond, der er et samarbejde mellem 3F og Transportens Arbejdsgivere, som hører under Dansk Industri. Fonden har siden 2016 arbejdet med at udbrede kendskabet til transportbranchen i Danmark og de muligheder for uddannelse og job, der findes i branchen.