I Kalundborg Museums nye udstilling ”Det skider vi på” kommer de besøgende helt tæt en ikke særlig fjern fortids sanitære og privat hygiejniske forhold. Og det foregik ikke altid så privat endda.
”Nej”, siger museumsleder, Martin Borring Olesen, og smiler skævt. ”I dag opfatter vi vores private hygiejne som noget meget intimt, der udøves bag låste døre. Sådan var det ikke for vores oldeforældre. Når de skulle forrette deres nødtørft, så foregik det på landet enten ude i stalden bag køerne eller i bedste fald i en separat lokumsbygning med bræt og spand. Og her kunne der sagtens være flere lokumsbrætter på række, hvor gode naboer f.eks. kunne sidde og diskutere dagens flæskepriser”.
Og heller ikke inde i byerne var situationen meget anderledes. ”Det var kun de bedst bemidlede, som havde egentligt toilet med indlagt vand og træk-og-slip. Tyendet måtte lige som størstedelen af befolkningen i gården, hvor der var en simpel lokumsbygning. Det har været en kold omgang om vinteren, og bl.a. derfor var det helt almindeligt med en natpotte, der dog også kunne bruges om dagen. Så satte man sig simpelthen med den på gulvet og gjorde det man nu engang skulle. Bagefter blev indholdet tømt ud af vinduet, og så det var med at springe for livet!”, griner Martin Borring Olesen.
Udstillingen fokuserer dog også på meget andet end lige toiletvaner. Blandt andet får gæsterne også historien om, hvordan det ugentlige bad foregik i et stort, fælles zink-badekar midt på gulvet, og at tandbørsten i bedste fald var noget, der gik på omgang.
Museum Vestsjælland har været på jagt på det store museumsmagasin og udvalgt en lang række, spændende originalgenstande, som sammen med flotte illustrationer og oplysende tekster, fortæller en række historier, der bringer os helt tæt på vores nære forfædre.
Udstillingen åbner med reception på Kalundborg Museum, fredag den 10. februar kl. 13.00 og lukker den 18. juni.