For første gang er der nu et program for Ocean Science Based Targets for Seafood. Den danske virksomhed Musholm har været pilotvirksomhed med WSP som rådgiver og været centrale i udviklingen af rammeværktøjet.
Science Based Targets Network (SBTN) har lanceret de første science based targets for havet med fokus på naturaftryk i seafood-sektoren. SBTN tilbyder virksomheder et stærkt rammeværktøj der skal skabe naturpositive beslutninger på tværs af ferskvand, land og nu havet.
Videnskabsbaserede mål
Havet er planetens største CO2-kammer og en afgørende buffer mod klimaændringer. Her produceres det meste af verdens ilt og alligevel er havets økosystemer under enormt pres, og fødevareproduktion er blandt årsagerne. Uden hurtig handling er stabiliteten af marine økosystemer og globale forsyningskæder for fisk og skaldyr i fare, og vi vil se en yderligere svækkelse af havets evne til at afbøde klimaændringer.
Fisk og skaldyrsindustrien har gjort fremskridt inden for bæredygtighed gennem certificeringer, virksomhedsmål og ansvarlige indkøb. Men efterhånden som presset på havmiljøet intensiveres og reguleringer udvikler sig, vil flere virksomheder vælge at gå videre.
”Med de første mål for produktion af fisk og skaldyr får virksomhederne en globalt anerkendt ramme til indsatser på tværs af hav, ferskvand og land. Disse mål hjælper virksomheder med at opnå betydelige ændringer, styrke marine økosystemer, forsyningskædernes modstandsdygtighed og give langsigtet levedygtighed”, siger Erin Billman, administrerende direktør, Science Based Targets Network.
En standardiseret og troværdig tilgang
SBT for Natures videnskabsbaserede mål sætter benchmark for virksomheds handlinger på tværs af værdikæden for fisk og skaldyr fra foderproduktion og frem til den færdige fisk i køledisken, og hjælper virksomheder med at integrere den nyeste marine viden i deres forretningsstrategier.
Målene giver en standardiseret, uafhængigt verificeret ramme, der stemmer overens med frivillige og lovgivningsmæssige rapporteringskrav. Virksomheder, der sætter disse mål, kan gå ud over traditionelle forpligtelser for at tackle tab af levesteder, overfiskning og nedgang i marin biodiversitet, samtidig med at de styrker sikkerheden i deres egen forretning og forsyningskæde på sigt.
Målene er udviklet under ledelse af World Wildlife Fund (WWF) og Conservation International, med støtte fra en styregruppe bestående af Marine Stewardship Counci (ASC)l, Sustainable Fisheries Partnership, FishWise, UNEP FI, The Nature Conservancy og Aquaculture Stewardship Council
Dansk virksomhed central i udvikling af målene
“Målene giver afgørende støtte til de virksomheder i fisk- og skaldyrssektoren, der ønsker at fremtidssikre deres forretning. Vi er afhængige af sunde marine økosystemer for at trives nu og i fremtiden. Gennem SBT for Nature har vi kortlagt vores påvirkning af naturen, og kan sætte meningsfulde mål for forbedringer af den natur der omgiver os, og forhåbentlig inspirere andre virksomheder”, siger Thorbjørn Harkamp der er viceadministrerende direktør i virksomheden Musholm, som var pilotvirksomhed i forbindelse med udviklingen af målene.
Undervejs har Musholm haft eksperter fra WSP i Danmark og UK til at rådgive dem i arbejdet med at kortlægge deres påvirkning og sætte videnskabsbaserede og fuldt dokumenterede mål.
”Det er vigtigt, at virksomheder får bedre muligheder for at kortlægge deres naturaftryk i direkte operationer og i deres forsyningskæder. Den danske virksomhed Musholm har med deres produktion af regnbueørred valgt at gå foran, og det har været spændende at hjælpe det på vej og rådgive gennem processen”, siger Maren Lyngsgaard, der er havbiolog i WSP.
Nøglefaktorer for havmiljø
Der er tre specifikke videnskabsbaserede mål, som virksomheder kan sætte i fisk og skaldyrssektoren, hver svarende til centrale presfaktorer på havets økosystemer:
- Målet om at undgå overudnyttelse omfatter fiskeri og hjælper virksomheder med at undgå afhængighed af råvarer, der stammer fra overudnyttede bestande og i at forbedre bestandens sundhed og reducere overfiskning.
- Målet om at beskytte marine levesteder omfatter fiskeri og akvakulturområder og hjælper virksomheder med at reducere påvirkninger på levesteder.
- Målet om at reducere risici for truede arter omfatter påvirkninger af truede og beskyttede arter i forbindelse med fiskeri og akvakultur.
