BUPL-formand Elisa Rimpler besøger Kalundborg for at drøfte erfaringer med frisættelse og faglighed i stedet for topstyring og kommercielle koncepter.
BUPL har med Elisa Rimpler i spidsen skabt en national opmærksomhed på balance mellem topstyring, pædagogiske koncepter og plads til pædagogisk faglighed hos pædagogerne på dagtilbudsområdet. Det pædagogiske personale i de kommunale dagtilbud i hele landet har det daglige ansvar for over 260.000 børns trivsel og hverdag. Elisa fortæller, at ”BUPL har opgjort, at 68 kommuner har 10 eller flere forskellige kommercielle koncepter på daginstitutionsområdet. Kommunerne benytter alverdens kommercielle koncepter i jagten på kvalitet, men det kan desværre opleves som en spændetrøje for pædagogerne”.
Dialog og erfaringer fra hverdagen
Elisa Rimpler besøger Kalundborg Kommune for at få en dialog med ledelse og tillidsrepræsentanter om eksempler fra hverdagen i Kalundborg Kommune, hvor der i flere år er arbejdet med frisættelse, faglig ledelse og fleksibilitet på dagtilbudsområdet. Direktør i Kalundborg Kommune Michael Gravesen har skrevet bogen ”DJØF for børn – styring og ledelse på dagtilbudsområdet” om netop erfaringerne fra Kalundborg kommune. Michael Gravesen uddyber: ”Det handler om en frisættelse med plads til lokal handlekraft, ansvar og prioritering. Faglig ledelse til at understøtte den pædagogiske praksis i hverdagen og fleksibilitet til at planlægge en god hverdag i børnehuset for både børn og voksne”.
Fællestillidsrepræsentant i BUPL-Kalundborg Mette Buhr Andersen fortæller, at ”i Kalundborg er der to fælles redskaber til personalet i daginstitutionerne. En systematisk sprogtest og en evalueringsskabelon, som del af dagtilbudsloven om evalueringskultur”. Hun tilføjer samtidig, at ”vi er som faglige medarbejdere tilfredse med, at man i Kalundborg Kommune har prioriteret at undlade obligatoriske og manualbaserede pædagogiske koncepter til pædagogerne, fordi man politisk og ledelsesmæssigt har tiltro til pædagogernes faglighed”. Den nyeste nationale undersøgelse om brugertilfredshed på dagtilbudsområdet udgivet i januar 2023 viser, at der er en større forældretilfreds med børnehaverne i Kalundborg Kommune end landsgennemsnittet.
Behov for nysgerrighed
Elisa Rimpler og Michael Gravesen er enige om, at der kan være behov for dialog og nysgerrighed på tværs af alle landets dagtilbud og kommuner om, hvordan man i praksis kan realisere de politiske ambitioner om frisættelse, kvalitet, systematik og plads til professionel faglighed. ”Der er brug for gode eksempler, hvor man gennem flere år har konkret erfaring med at rammesætte de kommunale dagtilbud gennem faglig ledelse tæt på hverdagen i stedet for topstyring og pædagogiske metoder besluttet på Rådhuset”, påpeger Elisa Rimpler.
I forlængelse af Elisa Rimplers besøg er det aftalt, at der i Kalundborg Kommune etableres et lokalt partnerskab ”Sammen om Dagtilbud” med involvering af tillidsrepræsentanter, ledere og forældre. Mette Buhr Andersen fortæller, at ”vi vil gerne prioritere et bredt og forpligtende samarbejde om et fortsat attraktivt dagtilbud her i Kalundborg Kommune i sammenhæng med udviklingen i samfundet. Eksempelvis kommer der mange nye tilflyttere som del af den markante erhvervsudvikling. Det er nye borgere fra blandt andet Brasilien, USA, England, Kina og mange andre steder”. Direktør Michael Gravesen deler Mette Buhr Andersens holdning og afslutter: ”Det er vigtigt at vores kommunale dagtilbud også kigger ud mod verden, så vi også kan tage godt imod de nye familier og børn, som er en del af fremtidens Kalundborg”.
