82 % af alle cyklende skolebørn spændte sidste år cykelhjelmen, når de satte sig på cyklen og kørte i skole. Det er en signifikant stigning i forhold til året før, viser den årlige cykelhjelmstælling, som Rådet for Sikker Trafik og kommunerne har gennemført ved skoler i 33 byer.
Undersøgelsen har været gennemført siden 2004. Dengang brugte 33 % af skolebørnene hjelm. Det tal er altså nu steget til 82 %, hvilket er historisk højt.
– Det er meget positivt, at stadig flere børn spænder hjelmen. Det betyder med andre ord, at vi fremover vil se færre hovedskader blandt børn og unge. Det er godt, da en hovedskade kan have alvorlige konsekvenser, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.
Store aldersforskelle
Det er især de yngste skolebørn, der er gode til at få hjelmen på. Blandt de 6-9-årige skolebørn bruger 94 % hjelm, mens det blandt skolebørn over 12 år nu er 63 %, der har cykelhjelmen på, når de cykler i skole, viser Rådet for Sikker Trafiks cykelhjelmstælling.
Forklaringen på denne forskel er ofte, at teenagerne kigger meget på, hvad vennerne gør. Har først nogle af vennerne droppet cykelhjelmen, så kan det hurtigt sprede sig. Men den gode nyhed er, at forældrene stadig spiller en stor rolle.I en tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik siger hver anden teenager, at forældrene har større indflydelse på dem, end vennerne har. Med andre ord smitter forældrenes holdning og adfærd af på de unge. Derfor er det også vigtigt, at endnu flere forældrene går foran som det gode eksempel og bruger hjelm. I dag er det kun halvdelen af de 26-60-årige cyklister, der bruger hjelm, viser cykelhjelmstællingen.
– Børn kopierer de voksnes adfærd, så hvis mor og far cykler uden hjelm, er der større risiko for, at børnene også selv dropper hjelmen, så snart de kan komme til det. Om vi kan lide det eller ej, så er vi forældre vigtige rollemodeller på mange områder for vores børn. Også når det handler om at bruge cykelhjelm, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.