I samarbejde med 48 børnehavebørn og børnebogsforfatter og -illustrator Rasmus Bregnhøi har museerne i Kalundborg og Varde skabt en udstilling. En udstilling om den by, børnene bor i, men med en skæv og anderledes vinkel. Udstillingen er både for børnehaver og børnefamilier.
Kan de mindste få noget ud af at gå på museum? Ja, siger Museum Vestsjælland, som er projektleder for det nationale udstillingsprojekt MIG & MIN BY, der er støttet af Nordea-fonden med 2.85 millioner kr.
Udstillingen er for alle mellem 0-100 år, men skal give særligt børn i alderen 4-6 år nye oplevelser med deres by og dens historiske fællesskaber, forklarer projektleder Marlene Kramm. Vi binder den rigtige by og dens kulturhistorie sammen med børnenes legende univers, til en historiefortællende, fantasifuld og sjov udstilling for hele familien.
MIG & MIN BY giver flere børn mulighed for at opdage den nære kultur inden for på byens museum eller på ture i det fri. Vi glæder os til at følge samarbejdet mellem børnehaverne og lokalmuserne – og ikke mindst at høre om børnenes oplevelser,” siger uddelingschef fra Nordea-fonden Christine Paludan-Müller.
Museumsturen er et eventyr med skygningerne
Børneudstillingen er bygget op som et eventyr. Det er skrevet og illustreret af Rasmus Bregnhøi, som blandt andet står bag børnebøgerne Mis & Mus.
Sammen med Museum Vestsjælland besøgte han Raklev Børnehave i Kalundborg, hvor børnene fortalte om, hvad en by var for dem. I børnenes by boede der overraskende mange dyr, som de voksne ikke normalt får øje på, såsom tusindben, ræve, kaniner, krokodiller og rensdyr. Der skulle også være plads til pirater og en tørresnor til far, der altid hænger vasketøj op.
Børnenes ideer er blevet integreret i den illustrerede historie om skygningerne, som Rasmus Bregnhøi har skabt i forbindelse med udstillingen. Skygningerne er små væsner, som elsker gamle ting, og de tager børnene med på eventyr ind i byens historie. Historien udkommer som bog samtidig med udstillingsåbningen, og de lokale børnehaver får udleveret et gratis eksemplar i forbindelse med deres besøg på museet.
Oplev udstillingen
Udstillingen er lavet i to eksemplarer og åbner i Kalundborg og Varde samme dag, d. 29. maj 2021. Herefter sender de to museer udstillingen, og erfaringerne de har gjort sig, videre til otte andre museer i henholdsvis Øst- og Vestdanmark. Centralt for disse erfaringer er både samarbejdet mellem børnehaver og museer og partnerskabsmodeller med kommuner i en museal sammenhæng.
Foruden Museum Vestsjælland (Kalundborg Museum og Slagelse Museum) og Vardemuseerne er ROMU, Museum Lolland-Falster, Østsjællands Museum, Museums Østjylland, Ringkøbing-Skjern Museum, Middelfart Museum og Museum Thy en del af projektet.